Město pro byznys: Nejlepším městem pro podnikání je letos Písek

štítek Stalo se přečtete do minuty

Nejlepším městem pro podnikání je letos Písek. Na dalších místech se umístily Nová Paka a Prostějov. Vyplývá to z výsledků třetího ročníku soutěže Město pro byznys, kterou každoročně pořádá týdeník Ekonom. Soutěže se zúčastnilo 205 měst. Loni zvítězily Klatovy.

Žebříček hodnotí 50 kritérií zaměřených na rozvoj podnikatelského prostředí, kvalitu lokality, podmínky pracovního trhu, přístup veřejné správy, ceny, součástí je také průzkum mezi více než 10.000 podnikateli.

Písek se umístil v čele pořadí zásluhou příznivých podmínek na pracovním trhu a průzkumu mezi samotnými podnikateli. "Do čela pořadí pomohla městu radnice, která je velmi úspěšná v získávání evropských dotací a jako jedna z nejlepších uspěla v testu elektronické komunikace. Písek v celorepublikovém srovnání vyniká nízkým podílem dlouhodobě nezaměstnaných a dynamickou bytovou výstavbou,“ uvedla šéfredaktorka Ekonomu Eva Hanáková.

Z krajských hlavních měst se umístila nejvýše na 13. místě Jihlava. "Stabilita podnikatelského prostředí je v Jihlavě dána především vysokým zastoupením firem s 50 a více zaměstnanci. Středních a velkých firem je zde o polovinu více, než je celorepublikový průměr,“ upozornil Michal Kaderka ze společnosti Datank, která výzkum zpracovala.

Ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys bylo vyhodnocováno 205 obcí s rozšířenou působností ve 13 krajích. Praha a její městské části byly vyhodnoceny zvlášť. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem společnost Eurovia CS. Zpracovatelem výzkumu je agentura Datank a odborným garantem je Hospodářská komora ČR.

Žebříček deseti nejlepších měst pro podnikání:

  1. Písek
  2. Nová Paka
  3. Prostějov
  4. Slavkov u Brna
  5. Vimperk
  6. Vyškov
  7. Tachov
  8. Třeboň
  9. Mariánské Lázně
  10. Pelhřimov

Zdroj: Město pro byznys

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí