Praha má základní parametry rozpočtu, počítá s nižšími příjmy

štítek Stalo se přečtete do minuty

Hlavní město bude muset v příštím roce hospodařit zřejmě s nižšími příjmy než letos. Klesnout by mohly o asi 2,2 miliardy korun. Vyplývá to ze základních parametrů rozpočtu na rok 2011, které dnes schválili radní hlavního města. Konkrétní návrh rozpočtu bude schvalovat až nové vedení města, primátor Pavel Bém (ODS) proto na jednání přizval také kandidáty na post primátora Zdeňka Tůmu (TOP 09) a Bohuslava Svobodu (ODS).

Praha pro příští rok zatím počítá s příjmy ve výši asi 36,07 miliardy korun. Schválený rozpočet pro letošek zahrnoval příjmy ve výši 38,3 miliardy korun. Nižší budou podle odhadu města jak daňové, tak nedaňové příjmy.

Na běžné výdaje je v rozpočtu zatím vyhrazeno 33,5 miliardy korun. Návrh zatím nezohledňuje inflaci. Půl miliardy korun dá město do rezervy na krytí nepředvídaných výdajů, další půl miliardy pak do rezervy pro městské části. Celkem 200 milionů korun vyhradí na spolufinancování projektů z evropských fondů.

Kolik peněz by mohlo zbýt na investice, město nezveřejnilo. Určitě to ale bude méně než v minulých letech. Jak bude tento balík rozdělen, rozhodne až nové vedení města.

Aby byl rozpočet schválen před koncem roku, měla by jej nově sestavená rada odsouhlasit ještě v listopadu. V prosinci by jej pak schválilo zastupitelstvo. O budoucím vedení města ale strany TOP 09, ODS a ČSSD ještě vyjednávají. Je tedy možné, že zastupitelé rozpočet do konce roku projednat nestihnou. Pak by Praha musela hospodařit s rozpočtovým provizoriem.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí