Průměrná doba splácení faktur se v ČR zkrátila na 41 dnů

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V České republice se mírně zkrátila průměrná doba splácení faktur na 41 dnů. V roce 2009 to bylo 42 dnů. Polovina faktur byla zaplacena po termínu, což ale prozatím nevedlo k druhotné platební neschopnosti dodavatelů. V souvislosti s finanční krizí se významně meziročně prodloužila předepsaná doba splatnosti z 33 na 46 dnů, vyplývá to z průzkumu pojišťovny Atradius.

Průzkum nazvaný Platební morálka zaznamenal posun v podnikatelském prostředí, kde převažovaly obavy z dopadů ekonomického útlumu. Doba splácení faktur se zkrátila na 41 dnů. Razantně se ale prodloužila předepsaná doba splatnosti, nejčastěji zmiňovanými důvody prodloužení jsou „standardní platební podmínky“ nebo „vyjednávací schopnosti zákazníka“. Podle zpráv z trhu lze soudit, že české firmy mají nejhorší období za sebou a začínají opět prosperovat.

Na podzim roku 2009 byla předepsaná doba splatnosti 33 dnů, v roce 2010 je to již 46 dnů.

„Přestože i výsledky průzkumu Platební morálka mluví o zlepšení situace, doporučujeme nejvyšší obezřetnost a uvážlivý přístup k ověřování obchodních partnerů, protože zkušenosti z krize jsou ještě čerstvé,“ říká ředitelka Atradius pro Českou republiku a region střední a východní Evropy Markéta Stržínková.

To ukazuje i fakt, že ačkoli v průměru přichází platby před termínem, 49 % všech faktur je hrazeno se zpožděním. I když podle dvou třetin respondentů dochází ke zpoždění proplacení bez předchozího upozornění, nemá tento problém dopad na finanční stabilitu firem a neznamená ani vznik druhotné platební neschopnosti. V případech, kdy neuhrazené faktury měly vliv na firmu, se v 51 % jednalo o „odkládání vlastních plateb dodavatelům firmy“.

„Trh se začíná po prodělané recesi pomalu zotavovat, o čemž svědčí i množství poptávek po pojištění pohledávek k nově uzavřeným zakázkám. Trend nastal již na začátku roku 2010, zvláště pak v posledních třech měsících dochází k razantnímu zvýšení pojišťovaných objemů. Zájem je jako o pojištění pohledávek tak o služby spojené s vymáháním pohledávek,“ dodává Stržínková.

Mezi nejčastější země, kam nově či více dodávají české podniky, patří Německo, Polsko a Čína.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí