Analytici: Výsledek voleb je komplikací pro reformní úsilí vlády

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Výsledek voleb, ve kterých ČSSD získala většinu v Senátu, znamená komplikaci pro reformní úsilí vlády. Legislativní proces se tím může zbrzdit. Shodli se na tom dnes analytici oslovení ČTK. Finanční trhy na výsledky voleb reagovat nebudou, míní ekonomové.

Letošní senátní volby vyhrála ČSSD, která získala 12 senátorů a ovládla tak v horní komoře nadpoloviční většinu. ODS obhájila osm z 18 mandátů, TOP 09 mandáty dva. Věci veřejné propadly, nezískaly ani jednoho senátora. Uspěli dva lidovci, dva kandidáti Severočechů.cz a jedna nestranička.

„Legislativní proces tak bude zdlouhavější. To není dobře, protože řada reforem je neodkladných,“ řekl ČTK k výsledkům voleb analytik Patria Finance David Marek. Bezprostředně tento výsledek ekonomiku neohrožuje, ale může být zmíněn ve zprávách ratingových agentur. Může také zhoršit postavení země v očích investorů, dodal Marek.

Protlačení reforem přes odpor Senátu může mít vliv na směr změn v Zákoníku práce, penzijní reformě či financování zdravotnictví, upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Otázkou podle něj je to, jak vládní koalice vyhodnotí tento vzkaz od voličů. Připomněl, že Senát státní rozpočet neschvaluje, ale výsledek voleb může znamenat odložení schválení zákonů s ním souvisejících až na leden.

Premiér Petr Nečas tento týden upozornil, že rozpočtové provizorium České republice na počátku příštího roku nehrozí ani v případě, že levice ovládne horní parlamentní komoru. Pokud by se některý z reformních zákonů v Senátu zadrhl, podle Nečase pak „prostě vstoupí v platnost dnem své účinnosti. Možná po pár dnech, maximálně po pár týdnech roku 2011“. Nesouhlas Senátu se zákony by musela přehlasovat Poslanecká sněmovna. „Bylo by to nepříjemné, bylo by to nesystémové, nikoliv však katastrofické,“ dodal předseda vlády.

Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová již dříve uvedla, že výsledek voleb do Senátu může koalici zkomplikovat život. Nelze prý ale čekat, že by to zásadně změnilo reformní orientaci vlády. Výsledky voleb proto asi neovlivní ani chování investorů a kurz koruny.

Obecně analytici říkají, že výsledky voleb do třetiny Senátu i komunálních voleb na současném kurzu státu směrem k úsporám příliš nezmění. Ztráta většiny vládní koalice v Senátu jí zkomplikuje život, reformy by to ale v zásadě ovlivnit nemělo.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí