ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se v říjnu snížila o desetinu bodu

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v říjnu meziměsíčně nepatrně snížila, souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání se zářím klesl o desetinu bodu. Důvodem je nižší důvěra spotřebitelů. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 14,5 bodu vyšší, uvedl dnes Český statistický úřad.

Důvěra spotřebitelů se podle ČSÚ meziměsíčně snížila o 1,2 bodu a mezi podnikateli se nezměnila. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně mírně vzrostla v průmyslu a ve stavebnictví; v obchodě a ve vybraných službách se mírně snížila.

V průmyslu se v říjnu hodnocení současné celkové ekonomické situace proti září snížilo, hodnocení celkové poptávky se však mírně zvýšilo. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v říjnu mírně zvýšilo také a dosáhlo 82,5 procenta. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti zhruba stejně jako v předchozím čtvrtletí na 6,6 měsíce.

Hlavní bariérou růstu produkce je podle statistiků stále nedostatečná poptávka, i když ji proti minulému čtvrtletí uvádí méně respondentů (47,2 procenta), a také nedostatek zaměstnanců. Zásoby se podle respondentů mírně zvýšily.

Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zlepšení výrobní činnosti při kolísání zaměstnanosti. Očekávání ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší než v září. Celkově se důvěra v průmyslu v říjnu meziměsíčně zvýšila o bod a proti nízkým hodnotám v minulém roce je o 22,7 bodů vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se oproti říjnu 2009 zvýšil o 0,3 bodu. Ze šetření mezi spotřebiteli v říjnu vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají zhoršení celkové ekonomické situace a zejména své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se však v říjnu meziměsíčně snížil; oproti velmi vysokým hodnotám loni se snížil výrazně. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se téměř nezměnil.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v říjnu oproti minulému měsíci také snížilo, nízké hodnocení celkové poptávky se téměř nezměnilo. Pro příští tři měsíce stavebníci předpokládají ve srovnání se zářím mírné zrychlení stavební činnosti při téměř stejné zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují na 8,2 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v září, pro příštích šest měsíců jsou stejná. Celkově se důvěra ve stavebnictví v říjnu zvýšila o 1,5 bodu a je o 5,5 bodu nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se v říjnu ve srovnání se zářím hodnocení současné ekonomické situace téměř nezměnilo. Zásoby se podle mínění respondentů v říjnu zvýšily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou téměř stejná jako v září, pro období příštích šesti měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra v obchodě meziměsíčně snížila o dva body a ve srovnání s loňským říjnem je o 10,3 bodu vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů meziměsíčně hodnocení současné ekonomické situace snížilo. Hodnocení poptávky se téměř nezměnilo stejně jako její očekávání pro příští tři měsíce. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou stejná jako v září, pro období příštích šesti měsíců jsou vyšší. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb oproti minulému měsíci snížila o jeden bod a v meziročním srovnání je o 17 bodů vyšší.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí