Německá vláda výrazně zlepšila odhad růstu domácí ekonomiky

štítek Stalo se přečtete do minuty

Německá vláda více než zdvojnásobila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 1,4 procenta. Odhad růstu pro příští rok vláda zlepšila na 1,8 procenta z 1,6 procenta. Informovala o tom dnes agentura AP.

Zlepšení vládní prognózy se všeobecně očekávalo. Přední ekonomické instituty již minulý týden zvýšily odhad letošního růstu hrubého domácího produktu v Německu na 3,5 procenta z předchozích 1,5 procenta. V loňském roce se německý HDP propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

„Oživení je tady, a to v plné síle,“ uvedl německý ministr hospodářství Rainer Brüderle. „Německo je tak ekonomickou lokomotivou Evropy,“ dodal. Upozornil však na potenciální rizika plynoucí z nejistého ekonomického vývoje ve Spojených státech a Japonsku.

Německý export by se měl podle vládní prognózy v letošním roce zvýšit o 15 procent po loňském propadu o 14,3 procenta. V příštím roce očekává vláda zpomalení růstu exportu na osm procent. Import by měl letos stoupnout o 14 procent a napřesrok o 7,7 procenta. Loni klesl o 9,4 procenta.

Vláda rovněž předpověděla, že počet nezaměstnaných v Německu se letos sníží o 190.000 na 3,2 milionu. V příštím roce počítá s dalším poklesem na 2,9 milionu. „Německý trh práce se změnil z problémového dítěte ve vzorného žáka, a to i v mezinárodním srovnání,“ uvedl Brüderle.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Ve druhém čtvrtletí německá ekonomika díky silnému vývozu stoupla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,2 procenta, tedy nejrychleji od znovusjednocení země. Meziročně se HDP zvýšil dokonce o 4,1 procenta.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí