Vláda by měla snížit daň za naftu,tvrdí zástupce čerpacích stanic

štítek Stalo se přečtete do minuty

Vláda by měla snížit spotřební daň z nafty o dvě až 2,50 Kč. Zvýšil by se tak příjem státního rozpočtu, neboť levnější pohonné hmoty přimějí tranzitní nákladní dopravce tankovat častěji v České republice. Na dnešní konferenci Petrolsummit to řekl předseda představenstva Společenství čerpacích stanic ČR Ivan Indráček.

V loňském roce vláda rozhodla o zvýšení spotřební daně za litr motorové nafty v tuzemsku o korunu na 10,95 Kč. U nejprodávanějšího benzinu Natural 95 spotřební daň vzrostla o 1,89 koruny na 12,84 Kč za litr.

„Přišli jsme tím o tranzitní zákazníky, kteří při cestách ze zahraničí tankovali u nás,“ uvedl Indráček. „Snížení daně za naftu zpátky o korunu by ale zřejmě nebylo dostačující. Při snížení o dvě koruny až 2,50 by stát vybral na spotřební dani podstatně více než nyní,“ dodal.

U benzinu není podle Indráčka snížení spotřební daně tak akutní. „Spotřeba benzinu v Česku klesá, letos se meziročně sníží o 11 procent,“ podotkl Václav Loula z Benziny. „Je to hlavně obměnou vozového parku.“

Podle provozovatele čerpacích karet DKV Euro Servic stát kvůli stále častějšímu tankování tuzemských kamionů v cizině letos přijde při výběru DPH a spotřební daně z nafty o téměř osm miliard Kč. To je víc, než získá na mýtném, kde letos očekává okolo 6,5 miliardy Kč.

Sekretář České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) Miloš Podrazil upozornil, že je také důležité, aby vláda brzy schválila novelu zákona, která umožní zveřejnění registru čerpacích stanic, které nevyhovují při kontrolách kvality pohonných hmot.

V letošním roce do konce srpna se podle České obchodní inspekce zvýšil počet vzorků pohonných hmot u čerpacích stanic, které nevyhověly monitoringu kvality, na 7,6 procenta. V loňském roce to bylo 5,6 procenta.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí