MPO chce sjednotit obchodní zastoupení ČR v zahraničí

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce vytvořit jednotný systém obchodních zastoupení Česka v zahraničí, od kterého si slibuje zlepšení služeb pro tuzemské exportéry. O sjednocení české obchodní diplomacie bude ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek jednat s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem. Změny mají být součástí nové exportní strategie na roky 2011 až 2015. ČTK to dnes sdělil mluvčí MPO Pavel Vlček.

Exportéři dlouhodobě kritizují stát za to, že podpora vývozu není v zahraniční dobře koordinována, jelikož ji mají na starost dvě ministerstva. „Jádrem obchodní reprezentace ČR v zahraničí jsou obchodně ekonomické úseky zastupitelských úřadů. Jejich pracovníky odborně řídí MPO, jejich nadřízenými jsou ale vedoucí misí. Praxe ukázala, že takový systém není efektivní a je potřeba ho změnit,“ zdůvodnil své plány Kocourek.

Kocourek se s Schwarzenbergem podle Vlčka dohodl na tom, že do konce roku společně zformulují základní principy, na nichž bude postaven nový model podpory exportu v zahraničí. „Ministr Kocourek chce, aby se jednání rozběhla okamžitě a bylo možné základní představy o novém systému zařadit už do připravované Exportní strategie ČR pro období 2011 až 2015, kterou by měla vláda schválit ještě v závěru letošního roku,“ podotkl Vlček.

V síti obchodních zastoupení, jejíž provoz bude financovat MPO, mají spojit síly dosavadní obchodně-ekonomické úseky zastupitelských úřadů a zahraniční kanceláře CzechTrade a CzechInvest. „Síť bude zcela podřízena MPO. Vůči němu bude odpovědná za výsledky práce. Zároveň ale zachováme funkční spojení se zastupitelskými úřady ČR v zahraničí,“ uvedl Kocourek, podle něhož by díky tomu měl být vytvořen stabilní systém podpory exportu, který českým exportérům pomůže při jejich průniku na zahraniční trhy.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí