iHNed.cz: Na rodičovskou by mohly mít nárok jen nemajetné rodiny

štítek Stalo se přečtete do minuty

Na rodičovskou by v budoucnu podobně jako na porodné mohly mít nárok jen nemajetné rodiny. O změně, která by mohla platit od roku 2012, uvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Informuje o tom server iHNed.cz. „Uvažujeme o tom, že by všechny dávky státní sociální podpory byly majetkově testovány,“ řekl podle serveru Hospodářským novinám první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška.

Server připomíná, že mezi dávky státní sociální podpory patří kromě porodného a dalších dávek také rodičovský příspěvek, který je nyní vyplácen všem rodinám do dvou, tří nebo čtyř let věku dítěte. iHNed.cz píše, že určitou roli hraje výše příjmů i dnes, ale je kritériem jen pro to, jakou rychlost čerpání rodičovské si mohou rodiny zvolit. Pokud by se ale ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo rodičovskou testovat majetkově, bohatší rodiny by ji zřejmě nedostávaly vůbec, nebo v menších částkách.

„Můj názor je, že by majetkové testování mělo být zavedeno u všech dávek. Otázka je, jakým způsobem bude posuzováno a používáno. Jinými slovy, pokud někdo chce od státu peníze, měl by být v situaci, kdy je opravdu potřebuje,“ dodal náměstek Šiška.

Poslanecká sněmovna by v příštích týdnech měla začít projednávat vládní úsporný balíček, který počítá například s částečným zrušením porodného, se změnami ve vyplácení rodičovského příspěvku či se snížením příspěvku na péči. Pokud bude schválen, nárok na porodné budou mít ženy pouze za první narozené dítě, pokud příjem jejich rodiny nepřesáhne 2,4 násobek životního minima.

Dále by balíček přinesl změny v pobírání rodičovského příspěvku. Jeho celková výše bude limitována 216.000 korunami. Tato suma se pak rozdělí počtem měsíců, po které bude chtít rodič zůstat doma. Limity rodičovské zůstanou stejné jako v současnosti, nejkratší bude dva roky, nejdelší čtyři roky.

Cílem všech změn jsou podle vlády úspory ve státním rozpočtu. Změny kritizuje levicová opozice.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí