Sněmovní výbor i MF jsou pro další platnost směrnice EU o DPH

štítek Stalo se přečtete do minuty

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti dnes podpořil návrh, aby se prodloužila platnost unijní směrnice o minimální základní sazbě daně z přidané hodnoty (DPH). Podle směrnice může být nejnižší daň 15 procent, dokument platí do konce roku. Unie ji chce prodloužit o dalších pět let. Ministerstvo financí s tím souhlasí.

Směrnici chtěla vedle České republiky projednat podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče jen Malta, ostatní země souhlasily. „Směrnice odpovídá faktickému stavu ve všech členských zemích,“ uvedl náměstek. Nejnižší možnou základní sazbu 15 procent má podle něho jen Malta a Lucembursko. Zároveň existuje doporučení unie, aby rozdíl mezi základní a sníženou sazbou DPH nepřesáhl deset procent. Dopad návrhu novely směrnice na český právní řád i dopad fiskální je nulový, uvedl Minčič.

V Česku se základní sazba DPH zvýšila od letošního ledna z 19 procent na 20 procent, snížená sazba tehdy vzrostla z devíti na deset procent. Podle nedávno zveřejněných plánů vlády by se od roku 2012 měla základní sazba snížit zpět na 19 procent, snížená sazba DPH by se zároveň zvýšila až na 17 procent. Vládní návrhy kritizují opoziční komunisté a sociální demokraté.

Evropská směrnice byla přijata kvůli obavám některých zemí, aby si jiné nestanovily DPH nižší. „I tato nejvíce harmonizovaná daň by se mohla stát kolbištěm pro nekalou daňovou soutěž,“ podotkl Minčič. Země, které by měly nižší DPH, by podle něho mohly přilákat velké množství poskytovatelů zboží a služeb a rostly by jim fiskální příjmy na úkor ostatních.

Podle předsedy výboru Jana Bauera (ODS) by měli návrh na změnu směrnice v nejbližší době projednat ministři financí členských zemí, patrně se na ní shodnou. Posléze bude předložena Evropskému parlamentu.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí