Platové tarify se možná pro příští rok měnit nebudou

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Platové tarifní tabulky zaměstnanců veřejné sféry se možná pro příští rok měnit nebudou. Systém odměňování se asi změní až od roku 2012. Vyplynulo to z vyjádření ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) po dnešním jednání se zástupci odborů. Příští rok by se ale rozšířila možnost takzvaného pásmového odměňování, které umožňuje zvolit tarifní plat v celé škále mzdových stupňů, tedy bez striktního dodržování počtu odpracovaných let. Odbory se mají rozhodnout do odpoledne, zda takový návrh přijmou.

Odbory podle Drábka předložily návrh na vytvoření společné pracovní skupiny, která by připravovala systémovou změnu odměňování od roku 2012. „S tím já jsem souhlasil za podmínky, že bude pro rok 2011 rozšířena možnost takzvaného pásmového odměňování, nyní je používáno už nyní například ve zdravotnictví,“ řekl ČTK Drábek. Odbory si vzaly čas na rozmyšlenou do 15:00.

Stále podle Drábka ale platí to, že vláda chce pro příští rok snížit objem peněz na mzdy zaměstnanců ve veřejné sféře o desetinu. Bude na jednotlivých resortech, jak se s tímto poklesem vyrovnají.

Odpoledne mají návrh projednat na společné schůzce odborových svazů sdružujících zaměstnance z rozpočtové sféry a předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem. Ten by měl potom společné stanovisko předat ministru Drábkovi. „Jeden z požadavků z naší strany je, aby to, co navrhuje ministr Drábek, potvrdil i pan premiér,“ řekl ČTK předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Konkrétně se však odbory k tomu, zda na návrh ministra práce a sociálních věcí přistoupí, odmítají až do sdělení svého stanoviska vládě vyjadřovat. „My máme mandát vyjednat co nejlepší podmínky pro lidi a myslím si, že to, co je navrženo, že ty dobré podmínky pro zaměstnance zachovává,“ připustil přesto v rozhovoru s ČTK Dobšík.

Vláda bude projednávat návrh na změnu zákoníku práce a tarifních tabulek dnes odpoledne. Podle původního návrhu měla existovat jedna. Platy by nerostly automaticky podle počtu odpracovaných let, zaměstnavatelé by ale měly širší možnost přiznávat osobní ohodnocení. Odbory s tím ostře nesouhlasily. Kvůli změnám i vládním plánu snížit objem mezd ve veřejné správě o desetinu vyšlo v úterý do ulic zhruba 40.000 lidí.

Drábek soudí, že je jeho návrh vstřícný. Je připraven jej předložit a ve vládě obhajovat. „Chtěl bych přesvědčit kolegy ve vládě, aby se v takovém případě s tabulkami nehýbalo, aby zůstaly, jak jsou v letošním roce bez jakéhokoli snížení,“ dodal Drábek.

Předseda sněmovního sociálního výboru Martin Vacek (VV) ale Drábka nařkl z toho, že svými vyjádřeními mnohdy mate veřejnost. Jeho dnešní prohlášení přináší do společnosti další nejistotu a znemožňuje rodinám dlouhodobě plánovat svůj finanční výhled, sdělil ČTK Vacek.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí