Kraje přestanou přidělovat nové unijní dotace, rozhodli hejtmani

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

V krajích se přestanou uzavírat nové smlouvy na podporu z Regionálního operačního programu (ROP) i vyhlašovat nové výzvy. Nové dotace mají být pozastaveny do doby, než vláda schválí návrh státního rozpočtu na příští rok. Při videokonferenci se na tom dnes shodli hejtmani, informoval ČTK předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Vláda má ze zákona rozpočet předložit Poslanecké sněmovně do konce září.

Podle premiéra Petra Nečase je fakt, že jsou jednotlivé regionální operační programy obhospodařovány kraji velkou anomálií.

„Kraje na to nemusí dávat ani korunu. Když si vzpomeneme, kolik stovek milionů daly kraje na protizákonné proplácení zdravotnických poplatků, tak to příliš logiku nedává,“ řekl ČTK. Vláda podle něj musí provést úsporná opatření a i kraje musí vědět, že za regionální programy musí i ony nést finanční spoluzodpovědnost.

Hejtmani svým rozhodnutím reagovali na dřívější rozhodnutí vlády ukončit státní kofinancování ve výši 7,5 procenta. Vládní rozhodnutí má mít zpětnou platnost.

„Domníváme se, že dohody a smlouvy se mají dodržovat a ne v půlce měnit pravidla tak, jak to hodlá udělat vláda,“ uvedl dnes v prohlášení liberecký hejtman Stanislav Eichler. Vláda podle něj svým rozhodnutím zastavuje v době krize podnikatelům přísun peněz. Podmínkou čerpání je spoluúčast státu ve výši 7,5 procenta. „I kdyby si podnikatelé chtěli tuto část doplatit, tak nemohou, protože spoluúčast státu je pevně danou podmínkou,“ uvedl. Města a obce by zase musely svoji účast zdvojnásobit. „Což je podle našeho názoru u velkých projektů likvidační,“ dodal.

Proplácení peněz na projekty, pro něž již byly přislíbeny, však podle Haška bude nadále pokračovat. Týká se to měst, obcí, krajů, neziskových organizací i podnikatelů.

Hašek označil kroky vlády za účelové. Mají prý přenést rozhodování z regionů na centrální vládní úroveň. „Což je pro kraje, ale věřím, že také pro města a obce, zcela nepřijatelné,“ zdůraznil hejtman.

Hašek chce s Nečasem o státním rozpočtu na příští rok jednat. Hodlá přitom probrat i financování sociálních služeb, regionálního zdravotnictví i státní správy. Samostatným tématem k jednání s premiérem a ministrem dopravy Vítem Bártou je podle Haška financování ztráty regionální železniční dopravy.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí