Akciové trhy se stále nevzpamatovaly z pádu Lehman Brothers

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Investiční banka Lehman Brothers sice padla bez jednoho dne přesně před dvěma roky, následný šok je ale podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) na akciových trzích po celém světě dodnes. Investoři totiž dávají přednost různým druhům dluhopisů. Mnoho akciových trhů včetně amerického se tak dodnes nevzpamatovalo ze ztrát, jež utrpěly od okamžiku, kdy Lehman Brothers vyhlásili 15. září 2008 bankrot.

„Selhání Lehman Brothers je stále velmi přítomné,“ řekl listu Jason DeSena Trennert, který pracuje jako hlavní investiční stratég ve firmě Strategas Research Partners. Co se podle něj týče psychologie investorů, je těžké přecenit důležitost této události.

Například klíčový index Dow Jones stále zůstává více než 900 bodů pod úrovní z doby, když ještě tato banka nebyla synonymem pro vypuknutí finanční krize. Americké finanční akcie pak jsou zhruba o třetinu níže, než byly před dvěma roky. Investoři od srpna 2008 stáhli z akciových fondů na rozvinutých trzích 203 miliard dolarů (3,88 bilionu korun) z 2,4 bilionu dolarů, jež v nich tehdy byly.

Místo toho se podle WSJ jejich pozornost stále více zaměřuje na rozvíjející se trhy. A není to prý kvůli ochotě riskovat. Rozvíjející se ekonomiky, které mají nízké zadlužení a u kterých se očekává příznivý vývoj, jsou nyní na rozdíl od kulhajících rozvinutých zemí považovány za hnací motor celosvětového hospodářského růs­tu.

Kromě toho investoři nadále mají zájem o zlato, jež se považuje za pojištění před další finanční krizí i ochranu před inflačními dopady vysokých rozpočtových deficitů a nezvykle nízkých úrokových sazeb. V kurzu je také měď, která je potřeba pro infrastrukturní projekty v rozvíjejících se zemích.

Podle WSJ se přetrvávající špatný pocit na hlavních akciových trzích vymyká zkušenostem z předchozích krizí. Například dva roky po krachu na newyorské burze v roce 1987 byl Dow Jones o 400 bodů výše než před ním.

V poslední době se nicméně zdá, že index začal nabírat na síle a že investory již opouští okouzlení dluhopisy. Dow Jones v tomto měsíci po řadě příznivějších ekonomických zpráv, než se očekávalo, vzrostl o 4,5 procenta. Zájem o desetileté americké dluhopisy naopak klesl.

WSJ ale připomíná, že podobných známek obratu se již v uplynulých dvou letech objevilo několik a vždy byly falešné. Například letos v zimě již měli investoři pocit, že jsou z nejhoršího venku. Pak ale přišla evropská dluhová krize.

I nyní tak mnoho investorů podle WSJ považuje současné pohyby na burze za krátké vydechnutí. Nedávné ekonomické zprávy sice nebyly tak špatné, jak se předpokládalo, zároveň ale ani nepotvrdily trvalejší sílu hospodářství. Stín „Lehmanů“ nad burzami proto zřejmě zatím nezmizí.

Pád do té doby zdánlivě neotřesitelné banky Lehman Brothers se obecně považuje za mezník ve vývoji finanční krize. Podle analytiků byl kolaps banky impulzem, který předchozí průběh krize výrazně zhoršil a následné problémy ještě prohloubil.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí