Obama: Vláda zastavila krvácení ekonomiky; tempo oživení je slabé

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Americký prezident Barack Obama řekl, že jeho vláda zastavila krvácení ekonomiky a stabilizovala ji. Když přišel do Bílého domu, ekonomika prý byla ve volném pádu. Tempo oživení ale podle Obamy nyní přesto vázne a není takové, jak si vláda původně představovala. Citelný růst je ale podle něj podmínkou tvorby pracovních míst. Krátkodobě prý ekonomice pomohou také nová stimulační opatření na podporu investic do infrastruktury, jak Obama navrhl minulý týden.

„Zastavili jsme krvácení a stabilizovali ekonomiku. Je ale pravdou, že zlepšení není takové, jaké by mělo být,“ řekl Obama, jehož cituje agentura AP. Prezident rovněž přiznal, že vede s republikány boj o daňové úlevy pro bohaté. Zatímco republikáni by úlevy, které zavedl ještě prezident George Bush, chtěli prodloužit, podle Obamy si to Spojené státy nemohou dovolit. Platnost úlev skončí na konci roku.

Obama zároveň vyzval senátory, aby schválili návrh zákona, který umožní snížit daně menším firmám a podpoří úvěrovou aktivitu v lokálních bankách, na nichž jsou malé firmy většinou závislé. Podniky se zpravidla neobejdou bez úvěrů. Senát by se měl návrhem zabývat, jakmile se Kongres tento týden znovu sejde. Vzhledem k tomu, jak napjatá je teď v Kongresu atmosféra, ale nelze odhadovat výsledek žádného hlasování.

Prezident řekl, že je důležité malým firmám pomoci s investicemi a usnadnit jim tvorbu nových pracovních příležitostí. Obama o ekonomice hovořil necelé dva měsíce před volbami do sněmovny a senátu. Podle AP měla prezidentova slova přilákat voliče jeho demokratické straně, i když Obama přiznal, že jeho dosavadní hospodářská politika úplně nefunguje.

Obama o ekonomice hovořil ve Virginii, kde navštívil jednu z rodin, na kterou tvrdě dolehly dopady hospodářské krize. Pokud by se Obamovi podařilo prosadit plán pomoci malým firmám, objem daňových úlev pro ně by dosáhl asi 12 miliard dolarů (zhruba 231 miliard Kč). Pomoc by zahrnovala i fond se zhruba 30 miliardami dolarů (asi 578 miliard Kč), které by měly přimět banky k obnově úvěrování malých podniků.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí