Maďarsko by mohlo splnit kritéria pro přijetí eura ve 2014-15

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Maďarsko by mohlo splnit kritéria pro zavedení jednotné evropské měny euro v letech 2014 až 2015. Řekl to v rozhovoru pro maďarskou veřejnou televizní stanici M1 státní tajemník Mihály Varga. V současnosti Maďarsko žádné z kritérií neplní.

„Doufám, že můžeme přijmout euro co nejdříve, jsem si jistý, že do 2014 až 2015 splníme (vstupní) kritéria,“ uvedl Varga. Vláda nedávno slíbila, že v příštím roce sníží státní deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je jedno z kritérií.

Státní rozpočet na rok 2011, který se vláda na konci října chystá předložit parlamentu, má být jedním z nejtvrdších od připojení Maďarska k Evropské unii v roce 2004. Země také bude muset začít splácet část úvěru 20 miliard eur (493,6 miliardy Kč), který získala v roce 2008 od Mezinárodního měnového fondu a EU na svoji záchranu před kolapsem.

V letošním roce má rozpočtový schodek činit 3,8 procenta HDP. Varga uvedl, že ke splnění rozpočtového cíle na 2011 bude muset vláda přísně kontrolovat své výdaje. V úvahu podle něj připadá spojení některých institucí a nevyloučil ani propouštění, které by však nemělo být rozsáhlé.

Ministr hospodářství minulý týden uvedl, že vláda bude muset snížit v příštím roce výdaje o 100 miliard až 200 miliard forintů (8,7 až 17,4 miliardy Kč) a splnit některé další podmínky, aby byla schopná snížit v roce 2011 rozpočtový deficit pod tři procenta HDP.

Varga také upozornil, že vláda by měla pracovat na zlepšení hodnocení rizik země, což by v budoucnosti mohlo pomoci ke snížení nákladů na úvěry. „Další důležitou věcí je, že bychom měli snížit riziko země co nejníže to bude možné, a myslím, že dříve nebo později se to projeví ve financování veřejného dluhu, to znamená, že budeme schopni zvýšit dluh za nižší úrok,“ uvedl. Veřejný dluh Maďarska, což je další z kritérií pro přijetí eura, na konci druhého čtvrtletí stoupl na 83 procent HDP. Podle konvergenčních kritérií nesmí překročit 60 procent HDP, napsala agentura Reuters.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí