Města zvažují stížnost k Ústavnímu soudu na stát

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Města by mohla podat stížnost k Ústavnímu soudu, pokud jim stát sníží příspěvek na výkon státní správy. Po jednání komory statutárních měst to novinářům v Děčíně řekl předseda komory a kladenský primátor Dan Jiránek. Stát chce v příštím roce obcím plošně zkrátit příspěvek o 17 procent. Jiránek tvrdí, že to lze považovat i za možné ohrožení ústavou zaručeného práva na samosprávu obcí.

Podle předsedy Svazu měst a obcí Oldřicha Vlasáka již dnes stát radnicím neplatí veškeré náklady na výkon státní správy, kterou si u nich vlastně objednává. Některá města prý dostávají jen 60 procent nákladů, zbytek musí platit ze svého.

Jiránek uvedl, že plošným škrtem 17 procent příspěvku ze státního rozpočtu veřejné finance nic neušetří, protože i rozpočty obcí jsou veřejnými financemi. „My nemůžeme lidem říci, že když nám stát dá o 17 procent méně, tak že jim vydáme o 17 procent řidičských průkazů nebo pasů méně,“ uvedl. Podle něj to bude znamenat, že radnice budou muset vzít peníze jinde a opravovat třeba méně chodníků nebo méně uklízet.

Primátorům vadí i další plán vlády, která již nechce platit 7,5 procenta státní spoluúčasti na projektech financovaných z Evropské unie. Vlasák uvedl, že za nepřijatelné považují to, aby se tak stalo u projektů, které již jsou schválené a běží. Mnohé radnice se kvůli nim i zadlužily a mělo by to dopad do jejich rozpočtů. Třeba děčínský primátor Vladislav Raška řekl, že jen z regionálního operačního programu jejich město financuje projekty za 560 milionům korun. „Každý si jistě snadno spočítá, kolik je 7,5 procenta z této částky a kolik by nám najednou scházelo peněz,“ uvedl.

Vlasák dodal, že města jsou ochotna jednat o snížení příspěvku u projektů, které se budou teprve rozjíždět. Požadují ale, aby se na nich v tomto případě nějakým způsobem podílely kraje.

Primátoři se na svém jednání zabývali i loterijním zákonem. Jiránek uvedl, že města požadují, aby měla možnost sama regulovat veškeré typy hracích terminálů na svém území, včetně možnosti je zcela zakázat nebo omezit dobu jejich provozu. Požadují také část výtěžku z provozu terminálů.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí