Portály: Zaměstnavatelé nabízí více míst než před rokem

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Zaměstnavatelé v září nabízí zájemcům o práci mnohem více pracovních nabídek než před rokem, výrazně vzrostl zejména počet pracovních pozic pro absolventy škol. Firmy však vesměs nevytvářejí nová pracovní místa, ale spíše hledají náhradu za odcházející zaměstnance. Roste také počet uchazečů o zaměstnání. Vyplývá to z ankety ČTK mezi internetovými pracovními portály a personálními agenturami.

Na začátku září letošního roku pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz evidovaly zhruba pětinový nárůst inzerovaných pozic na hlavní pracovní poměr ze strany zaměstnavatelů proti stejnému období před rokem. Počet volných pozic vhodných pro absolventy škol byl na začátku září o 44 procent vyšší než loni, kdy byl nejpatrnější dopad ekonomické krize na trh práce. Jde zejména o pozice v oboru obchod a prodej, uvedl analytik portálů Ondřej Mysliveček.

V porovnání se stejným obdobím loni se počet pracovních nabídek mírně zvýšil, souhlasila Markéta Švedová ze společnosti Recruit CZ. Firmy však podle ní poptávají nové zaměstnance na uvolněné pozice, nová místa se vytvářejí stále velmi omezeně. Díky pocitu stabilnější ekonomiky se zaměstnanci přestali obávat změnit zaměstnavatele a jsou otevřenější novým pracovním nabídkám, dodala.

Září teprve začalo, firmy i uchazeči se začínají postupně „přepínat“ z prázdninového či dovolenkového režimu do plného pracovního nasazení, takže na inzerci volných pracovních míst se to projevilo zatím jen osmiprocentním meziročním nárůstem volných pracovních míst, doplnil Pavel Pola, technický ředitel společnosti Et netera, která spravuje portál Spravnykrok.cz. Na straně uchazečů byl podle něj za prvních sedm zářijových dnů 27procentní nárůst zájmu uchazečů o hledání práce.

Počet volných pozic se meziročně zvýšil o šest procent na 12.836 nabídek, řekl ČTK ředitel portálu Agentka.cz Petr Král. Největší zájem mají zaměstnavatelé nyní o obchodní zástupce, řidiče a kuchaře. Průměrný nabízený plat v září 2010 dosahuje 19.336 Kč, což je zhruba o jedno procento méně než ve stejném období loni.

Počet nabídek na internetových portálech a u personálních agentur roste jak meziměsíčně, tak především meziročně, popsal vývoj na pracovním trhu ředitel marketingu společnosti Manpower Jiří Halbrštát. Nové zaměstnance nabírají prý ale jen některé sektory, jako například služby podnikům, nebo průmyslové podniky. Dělnické profese a technicko-hospodářští pracovníci mají tedy více příležitostí. Naproti tomu odvětví ubytování, stravování, stavebnictví, maloobchod a zemědělství hodnotí své plány náboru velmi negativně, podotkl.

Za strany zaměstnavatelů stále trvá zájem o kandidáty na pozice v obchodu a financích, ve výrobním a technickém sektoru je stálý nedostatek kvalitních techniků a řemeslníků, doplnila Švedová. „Stále se potýkáme v tomto sektoru s velmi nízkou flexibilitou kandidátů a ochotou stěhovat se za prací do jiného regionu, kde by se uplatnili se svou specializací. Raději než se stěhovat, se kandidáti rozhodnou pro práci ‚náhradní‘, která plně neodpovídá jejich profesnímu zaměření,“ poznamenala.

Na 56 procent firem využívajících software společnosti LMC potvrdilo, že budou současným absolventům dávat více šancí k uplatnění. "Ačkoliv lze tedy předpokládat zvýšení počtu inzerovaných absolventských pozic, neúměrně tomuto růstu se v září a říjnu zvýší i počet absolventů hledajících práci. Najít práci tak pro absolventy stále nebude lehké a lze očekávat jejich příliv na úřady práce,“ uzavřel Mysliveček.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí