Nezaměstnanost v srpnu klesla, do budoucna by mohla ale opět růst

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Nezaměstnanost v Česku v srpnu proti předchozímu měsíci mírně klesla, a to o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta. Uvedlo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle analytiků se na tomto vývoji kladně podepsalo zlepšení situace v průmyslu. To však neznamená, že by se blýskalo na lepší časy. Do budoucna lze očekávat opět zhoršení, varují analytici.

Oživení v průmyslu však není zřejmě jediným důvodem, proč nezaměstnanost poklesla. Podle MPSV k tomu přispělo mimo jiné to, že z pracovních úřadů začali odcházet před začátkem školního roku pedagogičtí pracovníci. Příliv mladistvých a absolventů středních škol pak částečně mírnil odchod absolventů vysokých škol, kteří si našli práci.

Podle ministerstva byl srpnový vývoj nezaměstnanosti příznivý zejména z hlediska volných pracovních míst. Jejich počet totiž meziměsíčně vzrostl o 3088 na 36.567, což je nejvíce od loňského října.

Pracovní úřady ke konci osmého měsíce registrovaly 501.494 uchazečů o zaměstnání, z toho 491.090 lidí mohlo ihned nastoupit do práce. V porovnání s červencem se počty těchto skupin snížily o 3790, respektive 4186 lidí. Proti stejnému loňskému období jsou ale vyšší zhruba o 7600.

Na jedno volné pracovní místo tak v současné době připadá v průměru 13,7 uchazeče. Přitom nejvíce, 61,5 uchazeče, je na Děčínsku, naopak nejméně lidí, a to čtyři, připadá na jedno místo v okrese Pardubice.

Největší nezaměstnanost byla v srpnu v Ústeckém, Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Na severu Čech přesto letos poprvé klesla pod 13 procent a dostala se na 12,9 procenta, což je prakticky stejná hodnota, jakou měla nezaměstnanost v kraji přesně před rokem, než začal rychlý zimní růst. Podle ústeckého úřadu práce poklesu napomohly hlavně četnější rekvalifikační kurzy, do nichž se zapsalo více nezaměstnaných; naproti tomu se na úřadech začali evidovat absolventi.

Na severu Moravy nezaměstnanost klesla o desetinu bodu na 11,5 procenta. Kolem této hodnoty přitom stagnuje již čtvrtý měsíc. O desetinu bodu se snížila i v Olomouckém kraji, který je s 10,6 procenta přesto na pomyslné třetí příčce nejvyšší míry nezaměstnanosti v republice.

Naopak nejmenší mírou se chlubí Praha, i když tam nezaměstnanost už podruhé za sebou vzrostla. Stejně jako v červenci se zvýšila o 0,1 procentního bodu na 4,1 procenta. Další místa s nejnižší nezaměstnaností zaujímá Jihočeský a Středočeský kraj s 6,8 a sedmi procenty. V obou těchto krajích přitom nezaměstnanost stagnovala.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí