Analytici: Růst spotřeby domácností překvapil, pomohl HDP

štítek Stalo se čtení na 3 minuty

Překvapením dnešních údajů o vývoji HDP je podle analytiků oslovených ČTK růst spotřeby domácností, který tak přispěl k většímu růstu ekonomiky. Celkově meziroční růst ekonomiky o 2,4 procenta ve druhém čtvrtletí analytici považují za potvrzení lepšící se kondice tuzemské ekonomiky, ke které pomohl i vývoj v Německu. Pokračování pozitivního trendu ovšem může ohrozit nejistý vývoj v západní Evropě a úsporná opatření vlády pro příští rok, upozornili ekonomové.

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu více, než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta, když předběžně se uváděl růst o 0,8 procenta.

„To, že domácnosti začínají více utrácet, je určitě pozitivní směr. Ukazuje to na snižující se obavu o své budoucí příjmy. Dobrá nálada a pozitivní očekávání mohou být cennými prvky pro budoucí vývoj ekonomiky,“ uvedl analytik Citfin Tomáš Volf.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka mají zásluhu na růstu domácnosti, které se po delší době rozhodly více utrácet. „Bohužel to bude spíše jen krátkodobá záležitost,“ upozornil.

Revize předběžných údajů přináší podle analytika UniCredit Bank mírně pozitivní překvapení a naznačuje, že česká ekonomika se dostává do stále lepší kondice. „Ve struktuře růstu je překvapivým momentem zrychlení spotřeby domácností, která se na rozdíl od dříve zveřejněných údajů přehoupla do meziročního růstu už v prvním čtvrtletí,“ uvedl.

Na datech je i podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky pozitivní, že se potvrdily spekulace o mezičtvrtletním nárůstu spotřeby domácností. „To ukazuje, že s důvěrou spotřebitelů to není až tak špatné… Údaj o HDP je sám o sobě pozitivní, ale není významně vzdálen tržním očekáváním,“ uvedl. Údaje o spotřebě domácností si pravděpodobně podle něj všimne i ČNB a v souvislosti s dalším poklesem míry nezaměstnanosti mu jistě bude věnovat pozornost. „Přesto se domníváme, že na úvahy o zvyšování úrokových sazeb je zatím stále příliš brzy a letos se zvýšením sazeb nepočítáme,“ dodal.

„Čekali jsme, že se spotřeba domácností zvedne až od půlky roku, toto oživení tak přišlo o dvě čtvrtletí dřív,“ uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Slabá spotřeba přitom podle něj byla tím, čímž se zdůvodňovalo, že sazby ČNB můžou zůstat extrémně nízko dlouhou dobu.

„Dnešní data ale budou jistě vítaným argumentem do debaty o sazbách. Trojice bankéřů, kteří se kloní k vyšším sazbám, může po dnešku dostat dalšího do party. Stále se tak držíme odhadu, že sazby porostou letos v listopadu,“ uvedl Lobotka.

Riziko zpomalení současného vývoje vidí Svaz průmyslu a dopravy. „Průmyslová odvětví dosahovala v první polovině roku již dvouciferných růstů, což bylo statisticky ovlivněno i výchozí základnou z loňského roku, kdy došlo k hlubokému propadu. Údaje za červenec a srpen naznačují již nižší tempa a jednociferný růst průmyslu,“ uvedl analytik svazu Oldřich Körner. Pozitivní jsou zvyšující se objemy zakázek. “Zakázky rostou díky vnější poptávce. Tempa jejich růstu by se měla udržet minimálně ve druhé polovině roku,“ podotkl.

V dalších čtvrtletích bude podle Dufka růst české ekonomiky zřejmě o něco slabší. „Předpokládám, že zvláště příští rok bude ve znamení vyšší inflace a úspor, což se nepochybně na českém růstu projeví. Rozhodující slovo však bude mít síla oživení ekonomik v západní Evropě a to je zároveň největší riziko pro náš ekonomický růst,“ uvedl.

Navíc poslední známé návrhy na vládní úsporná opatření, která stlačí dolů výdaje domácností, ukazují podle Brožky, že ekonomika bude v příštím roce místo akcelerace spíše trochu zpomalovat.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí