Poslanci zváží přístup firem s anonymními akciemi k zakázkám

štítek Stalo se přečtete do minuty

Poslanci budou v úterý rozhodovat, zda umožní akciovým společnostem s anonymními akciemi přístup k veřejným zakázkám. Na mimořádné schůzi projednají novelu zákona o veřejných zakázkách, která z platného zákona vypouští povinnost uchazečů o zakázky dokládat jejich vlastnickou strukturu.

Když poslanci letos na jaře novelizovali zákon o veřejných zakázkách, vložili do něj také povinnost firem předkládat seznam svých společníků. V případě akciových společností pak smělo jít jen o firmy s akciemi na jméno, které by musely předkládat aktuální seznam svých akcionářů. To ale znamená překážku pro akciové společnosti s anonymními akciemi na majitele, respektive doručitele.

Vyvolalo to proto nesouhlas velkých firem, které se proti této změně začaly bouřit. Šlo například o ČEZ nebo Komerční banku. Některé firmy již proto začaly měnit své akcie do formy znějící na majitele.

Novelu, která má tento stav napravit, předložily poslankyně Věcí veřejných Karolína Peake a Kristýna Kočí. Svůj návrh předkládají tak, aby ho sněmovna mohla schválit urychleně již v prvním čtení. Pokud ho tedy poslanci v úterý schválí, půjde hned do Senátu.

Omezující ustanovení, které se týká vlastníků, nabývá účinnost 15. září. Ministerstvo pro místní rozvoj předpokládá, že to akciové společnosti odřízne od přístupu k zakázkám na zhruba dva měsíce. Navrhovaná změna, o níž se bude v úterý jednat, má nabýt účinnost dnem vyhlášení.

Poslankyně navrhují zrušit ještě jedno ustanovení zákona. Jde o povinnost uchazečů předkládat seznam zaměstnanců nebo členů statutárních orgánů, kteří v posledních třech letech pracovali u zadavatele a byli v pozici s rozhodovací pravomocí pro rozhodování o veřejných zakázkách. Zdůvodňují to tím, že uchazeč předložením tohoto seznamu prostě splní svou povinnost. I kdyby se na něm nějaké takové osoby vyskytly, nebude mít zadavatel stejně možnost tyto informace proti uchazeči použít.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí