Brusel odmítl zavedení daně z finančních transakcí

štítek Stalo se přečtete do minuty

Evropská komise odmítla návrh Německa na zavedení daně z finančních transakcí v celé Evropské unii. Podle eurokomisaře pro daně Algirdase Šemety by německá představa zvýšila náklady společnostem, vládám a poškodila by i dlouhodobé střadatele. Klienti bank by navíc mohli své aktivity vyvést mimo Evropskou unii. Informuje o tom dnes francouzský deník La Tribune.

„Vzhledem ke komplexnosti finančních transakcí, dopad daně z finančních transakcí a proveditelnost takové daně je v mnoha případech značně nejistá. Existuje rovněž mnoho nechtěných efektů,“ uvádí zpráva Evropské komise. Ta nicméně připouští, že daň z finanční transakce je poměrně jednoduché uvést v život a mohla by vytvářet značné sumy finančních prostředků. Podle La Tribune navíc zpráva naznačuje, že eurokomisaři nemají na zavedení daně jednotný názor a návrh Německa má podporu předsedy José Barrosa a eurokomisaře pro vnitřní trh Michela Barniera.

Evropská komise před časem navrhla zavedení bankovní daně, která by měla plynout do speciálních rezervních fondů členských států EU. Z vybraných finančních prostředků by stát případně mohl pomáhat finančním ústavům, které se dostanou do problémů. Souhlas se zavedením této daně vyslovil i červnový summit EU. Jediným státem, který se zavedením bankovní daně nesouhlasí, je Česko.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí