Klaus: Lotyšsko dává dobrý příklad, jak se vyrovnat s krizí

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Česká republika oceňuje způsob, jakým se Lotyšsko vyrovnalo s těžkou hospodářskou krizí, která zemi postihla především v loňském roce. Prezident Václav Klaus to řekl novinářům po dnešním jednání se svým lotyšským protějškem Valdisem Zatlersem. Oba zdůraznili, že Česko a Lotyšsko mají v současnosti velmi dobré a intenzivní vztahy.

„Jsme rádi, že slyšíme zprávy o postkrizovém vývoji Lotyšska. Vidíme, že poslední ekonomická čísla mají už znaménko plus, nikoliv minus,“ řekl Klaus. Česká veřejnost podle něj velmi oceňuje, jak se pobaltská země uměla vyrovnat s těžkou krizí. „Myslím, že v tomto smyslu by Lotyši mohli být příkladem pro celou řadu jiných evropských zemí, které se s tím tak dobře vyrovnat neuměly,“ poznamenal.

Český prezident Lotyšsko už při květnové návštěvě Rigy chválil za to, že dokázalo na vážné ekonomické problémy reagovat tím, že si bez protestů „utáhlo opasky“. Přístup pobaltské země dával do kontrastu s Řeckem, kde úsporná opatření vyvolala ostré reakce a protesty veřejnosti.

Globální hospodářská krize zasáhla Lotyšsko nejvíc ze všech zemí Evropské unie. Loni zaznamenala jeho ekonomika pokles o 18 procent, nezaměstnanost se vyšplhala přes dvacet procent a platy klesly až o 30 procent.

Český a lotyšský prezident dnes na tiskové konferenci dávali najevo, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou skvělé. Česká podpora Lotyšsku v ekonomické krizi nicméně zatím byla pouze slovní. Z půjčky, kterou Česko loni Lotyšsku slíbilo, nedostali Lotyši zatím žádné peníze a zřejmě už s nimi ani nepočítají.

Česko přislíbilo krizí sužované pobaltské zemi loni v únoru v rámci mezinárodní pomoci původně až 200 milionů eur (asi 5,2 miliardy korun). Podmínky vyplacení půjčky ale dosud obě země nedohodly a české ministerstvo financí nyní tvrdí, že Lotyšsko se už bez českých peněz obejde.

„Vzhledem ke zlepšení hospodářské a fiskální situace v Lotyšsku není pravděpodobné, že Lotyšsko bude ještě v tomto roce českou pomoc potřebovat,“ uvedlo ministerstvo financí na dotaz ČTK. ČR si ale prý je vědoma svého závazku. Pokud by to fiskální situace Lotyšska v příštím roce vyžadovala, bude ČR jednat o vhodné formě pomoci, ale za nových podmínek.

Klaus přitom v květnu v Lotyšsku řekl, že ministerstva financí obou zemí dohodnou v brzké době vyplacení alespoň poloviny půjčky a o zbytku se bude dále jednat. Podle lotyšského prezidenta a vládních představitelů zažila země nejtěžší období krize loni. Letos už se lotyšská ekonomika začala pomalu zvedat. Zatlers dnes v Praze řekl, že termín „postkrizová situace“ dobře popisuje nynější stav lotyšské ekonomiky.

Na jaře nicméně lotyšský ministr hospodářství odhadoval, že i koncem roku bude růst HDP v minusu asi jedno až dvě procenta a nezaměstnanost by se mohla pohybovat kolem 15 procent.

Zatlers se v Česku zdrží do úterý. Na programu má také setkání s pražským primátorem Pavlem Bémem a předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou. Na státní návštěvě ho doprovází jeho manželka. V úterý si lotyšský prezidentský pár prohlédne zámek v Lánech.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí