Aktuálně.cz: MPSV chce zrušit dvouletý limit smluv na dobu určitou

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) chce zcela zrušit dosavadní dvouletý limit omezující sjednání pracovního poměru na dobu určitou. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz, podle kterého to vyplývá z návrhu změn v zákoníku práce, jak je ministr předložil do připomínkového řízení. Koaliční smlouva přitom původně počítala jen s prodloužením limitu na pět let, píše Aktuálně.cz.

Kompenzací pro zaměstnance má být podle serveru přísnější pravidlo pro opakované sjednávání smluv na dobu určitou. Drábek navrhuje, aby tyto smlouvy šlo sjednat maximálně dvakrát, zatímco dosud je lze prodlužovat třeba i každý měsíc, a to až do naplnění dvouletého limitu.

Nově má také platit, že písemná forma bude povinná i pro dohody o provedení práce. Stát tím chce omezit jejich zneužívání, tedy práci načerno. Limit pro dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti se má zvýšit z dosavadních 150 na 300 hodin ročně, píše server.

Ministerstvo prý v návrhu novely připouští, že uvolněním limitů u dohod může stát přijít o čtyři až osm miliard korun ročně jen na nemocenském pojištění, jemuž dohody o provedení práce nepodléhají. Drábek ale věří, že flexibilnější formy práce přispějí k oživení ekonomiky a tedy i vyšším příjmům.

Ministr chce, aby novinky vyplývající ze změn v zákoníku platily už od začátku roku 2011. Premiér Petr Nečas (ODS) ale připouští, že to může být i o pár týdnů později – mimo jiné i proto, aby se k návrhu mohly podrobněji vyjádřit i odbory, připomíná Aktuálně.cz.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí