Dopravní podnik by mohl od Prahy v září dostat asi miliardu

štítek Stalo se přečtete do minuty

Pražský dopravní podnik by mohl v září od hlavního města dostat zhruba miliardu korun na provozní náklady. Po dnešním jednání dozorčí rady to dnes řekl její předseda Karel Březina (ČSSD). Materiál, kterým by se měla zabývat rada města a následně zastupitelstvo, by měl obsahovat doplatek za rok 2009 i navýšení peněz na letošek.

Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) chybí peníze ještě za loňský rok, kdy vykázal zhruba o 1,3 miliardy vyšší provozní náklady, než kolik na provoz od města dostal. Po několikaměsíčním jednání se podnik s Prahou dohodl, že hlavní město uhradí zhruba polovinu, konkrétně 600 milionů korun.

Dalších asi 360 milionů korun by měl podnik dostat ještě na letošní provoz. „Kompenzovat by se měl výpadek příjmů za to, že děti do deseti let mohou nově jezdit zdarma, a za víkendové prodloužení provozu metra a návazných spojů,“ uvedl Březina. Peníze by měly pokrýt rovněž to, že dopravní podnik obsluhuje zhruba stejný rozsah MHD jako loni, přitom se počítalo s tím, že se MHD omezí.

Podnik na letošní provoz dostal od Prahy 8,08 miliardy korun. DPP tak měl oproti loňsku snížit náklady asi o 1,34 miliardy korun, z toho asi 309 milionů korun přímo na rozsahu MHD. Materiál, který navrhoval od března omezení desítek spojů včetně nočního provozu metra, ale vyvolal vlnu kritiky. Město nakonec od tohoto záměru ustoupilo.

Dozorčí rada také dnes podle Březiny schválila výsledek hospodaření dopravního podniku za první pololetí letošního roku. Podle Březiny podnik vykázal proti plánovanému rozpočtu ztrátu zhruba 560 milionů korun. Důvodem jsou mimo jiné nižší tržby, kdy cestující více používají například výhodnější roční jízdenky. Dalším důvodem jsou nižší prodeje majetku, než jaké byly plánovány.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí