ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se v srpnu snížila o 0,8 bodu

štítek Stalo se čtení na 3 minuty

Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v srpnu meziměsíčně mírně snížila, souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s červencem klesl o 0,8 bodu. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Ve srovnání s nízkou hodnotou v srpnu 2009 je souhrnný indikátor důvěry o 16,3 bodu vyšší.

Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila o 4,5 bodu, indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 0,1 bodu. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu a obchodě. Ve stavebnictví a ve vybraných službách se snížila. Ve srovnání s nízkými hodnotami v minulém roce je důvěra podnikatelů o 18,7 bodu vyšší.

V průmyslu se hodnocení současné celkové ekonomické situace meziměsíčně mírně zvýšilo, stejně jako hodnocení celkové poptávky. Zásoby se podle mínění respondentů zvýšily.

Po nadšení z nastupujícího oživení se podle Svazu průmyslu a dopravy dostavuje očekávané vystřízlivění. "Průmysl ještě čerpá důvěru v ekonomický vývoj, a to zejména ze současného vývoje hospodářství v Německu, kam směřuje významná část vývozu. Spotřebitelskou důvěru zchladily připravované úsporné rozpočtové plány vlády a relativně pomalý rozjezd domácí ekonomiky, který není dostatečný pro tvorbu nových míst. Stavebnictví se dále potýká s poklesem zakázek a vyhlídky nejsou dobré,“ uvedl analytik svazu Oldřich Körner.

„Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zvýšení výrobní činnosti při téměř neměnné zaměstnanosti. Očekávání ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou téměř stejná jako v červenci,“ uvedl ČSÚ. Celkově se důvěra v průmyslu v srpnu meziměsíčně zvýšila o 0,3 bodu, proti nízkým hodnotám v minulém roce je o 22,3 bodu vyšší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v srpnu proti minulému měsíci snížilo. Hodnocení celkové poptávky se snížilo mírně. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají ve srovnání s červencem zpomalení stavební činnosti a mírný pokles zaměstnanosti, zajištění práce zakázkami odhadují na 8,7 měsíce.

Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou vyšší než v červenci, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra ve stavebnictví snížila o bod a je o 1,5 bodu nižší než před rokem.

V obchodu se v srpnu hodnocení současné ekonomické situace meziměsíčně zvýšilo. Zásoby se podle mínění respondentů snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší než v červenci. Celkově se důvěra v obchodě meziměsíčně zvýšila o šest bodů a v meziročním srovnání je o 7,6 bodu vyšší než loni v srpnu.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v srpnu ve srovnání s červencem mírně snížilo hodnocení současné ekonomické situace i hodnocení poptávky. Očekávání poptávky pro příští tři měsíce se zvýšilo. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v červenci, pro příštích šest měsíců jsou nepatrně nižší. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb proti minulému měsíci snížila o bod a v meziročním srovnání je o 19 bodů vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry je ve srovnání s nízkou hodnotou v srpnu 2009 o 6,5 bodu vyšší. „Ze šetření mezi spotřebiteli v srpnu vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají zhoršení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v srpnu zvýšil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se snížil,“ uvedl ČSÚ.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí