LN: Reforma penzí by se mohla platit z rezerv státních firem

štítek Politika čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Premiér Petr Nečas (ODS) i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvažují, že by rozjezd penzijní reformy z velké části pokryly peníze z rezerv státních a polostátních firem. Na důchody by tak přispívaly například ČEZ, Lesy ČR, ČEPS či Letiště Praha. Informují o tom dnešní Lidové noviny. Veřejnou debatu o penzijní reformě chce vláda zahájit na podzim. Zvažovaná změna systému, která nemá v novodobých českých dějinách obdobu, by stát mohla vyjít až na 70 miliard korun ročně.

Kvůli tomu, že mladší lidé zřejmě dostanou šanci dávat si část povinných odvodů sociálního pojištění na soukromý účet, budou státu v průběžném důchodovém systému, z něhož se vyplácí penze současným seniorům, chybět desítky miliard. A vláda musí zároveň se změnami důchodů vyřešit, kde chybějící peníze vezme.

Podle premiéra Nečase je využití finančních rezerv firem se státní účastí jednou z možností, jak získat peníze na důchodovou reformu. „Už dnes je ve státních finančních aktivech kolem 19 miliard a budeme promýšlet, jak by se daly získat další peníze. Budeme se tím zabývat na podzim při přípravách penzijní reformy,“ řekl premiér.

Obdobně hovoří i Kalousek. „Umím si představit, že v některých případech akcionář zmobilizuje zdroje svých dcer. Tudíž v tomto případě stát zmobilizuje zdroje podniků, kde má svoji účast,“ prohlásil, ale dodal, že je to jen jedna z možností, jak posílit penzijní účet. „Dominantním zdrojem musí být daň z přidané hodnoty, další zdroje jsou privatizační příjmy a dividendy,“ upozornil Kalousek.

Hodlá se tím prý detailně zabývat až na podzim po dořešení rozpočtu na rok 2011, proto podle LN v úterý nechtěl komentovat, jakých firem by se opatření mohlo týkat, ani s jakým příjmem z jejich rezerv by stát mohl do penzijního fondu počítat.

S takovým opatřením by podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha neměla žádný problém ani opozice. „Že by mělo být přechodné období, kdy by penzijní reforma byla financována z výnosů kapitálové účasti státu, je v programu ČSSD. Má to ale smysl až ve chvíli, kdy bude známa podoba důchodové reformy,“ uvedl Škromach.

Výhrady má naopak ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Podle něj by šlo o jednorázový příjem, a nebylo by to tedy systémové řešení. „Žádnou spásu bych si od toho nesliboval a nemyslím si, že by to nějak dramaticky pomohlo,“ míní Kocourek. Současná legislativa navíc nic takového neumožňuje, takže by se kvůli tomuto opatření musel měnit zákon.

Ve státem ovládaných firmách zatím plány na převedení jejich rezerv a jejich přesunutí do penzijního fondu nechtějí komentovat. První návrh důchodové reformy chce ministr práce Jaromír Drábek předložit už v příštích dnech.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí