Německá ekonomika zaznamenala největší skok za 23 let

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,2 procenta, a citelně tak zrychlila růst proti prvnímu čtvrtletí. Přestože jsou to zatím jen předběžné údaje, znamená to největší skok ekonomické aktivity za posledních 23 let, tedy ještě od dob, než se Německo znovu sjednotilo. Nad očekávání dobrý vývoj ekonomiky tamní vládu přiměl ke zvýšení odhadu růstu ekonomiky na letošní rok.

Vzhledem k tomu, že Německo v současné podobě existuje teprve od roku 1990, lze růst HDP za druhé čtvrtletí považovat za rekordní. O velmi dobrý výsledek se podle statistického úřadu zasloužily investice a hlavně další růst exportu. Čerstvá statistika by tudíž mohla zmírnit obavy ze zpomalení globálního oživení, které se na trh vrátily v posledních dnech. Kvůli nim padaly také akciové a další trhy.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt zvýšil o 4,1 procenta, zatímco v předchozím čtvrtletí ekonomika vykazovala meziroční růst v rozsahu 2,1 procenta. Výsledek tak překonal veškerá očekávání. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že růst ekonomiky se bude ve druhém čtvrtletí pohybovat jen kolem 1,3 procenta.

Statistici zároveň zpřesnili data za první čtvrtletí. Původně uváděli, že ekonomika proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,2 procenta, růst ale ve skutečnosti činil 0,5 procenta. Na základě lepších výsledků za první čtvrtletí a díky vyššímu růstu ve druhém čtvrtletí německý ministr hospodářství Rainer Brüderle řekl, že za celý rok může být růst HDP mnohem vyšší než dvě procenta. Dosud vláda předpovídala 1,4 procenta.

„Nemůžeme hovořit o růstovém zázraku, ale určitě je to růst, který se dá označit jako XL,“ poznamenal ministr. Někteří ekonomové také tvrdí, že růst hrubého domácího produktu Německa by v letošním roce mohl přesáhnout i tříprocentní hranici. „Na letošní rok očekávám růst o tři procenta, možná i o trochu vyšší než tři procenta,“ řekl analytik finančního ústavu DekaBank Andreas Scheuerle. Německá ekonomika zažívá rozmach díky globální poptávce," dodal.

Na příznivá data reagoval kurz eura i finanční trhy. Euro k dolaru hned po zveřejnění zprávy zpevnilo až o půl procenta na 1,2896 USD, zatímco před zveřejněním se prodávalo za zhruba 1,2870 USD. Proti japonskému jenu euro zpevnilo o 0,8 procenta na 111,06 JPY. Podobně akciový trh v Německu zahájil obchodování růstem, který se ale postupně snižoval.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí