MF navrhlo vládě na rok 2011 deficit 135 miliard Kč

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ministerstvo financí navrhlo příjmy státního rozpočtu na příští rok 917,1 miliardy Kč a výdaje 1,052 bilionu Kč, tedy deficit 135 miliardy Kč. Vyplývá to z návrhu, který MF předkládá vládě na středeční jednání. K dosažení uvedeného schodku rozpočtu navrhlo MF opatření na příjmové i výdajové straně státního rozpočtu.

Rozpočtový cíl pro deficit veřejných rozpočtů v roce 2011 byl podle mluvčího MF Ondřeje Jakoba stanoven na 4,6 procenta HDP. Po schválení rozpočtových limitů na rok 2011 pro jednotlivé kapitoly a státní fondy budou tyto údaje sděleny správcům rozpočtových kapitol, kteří zpracují svůj návrh rozpočtu a předloží jej ministerstvu financí. To připraví na základě předložených podkladů návrh rozpočtu na rok 2011 pro jednání vlády do 31. srpna 2010.

Vláda podle dřívějších informací plánuje snížit objem mezd ve státních organizacích o desetinu, výjimkou budou platy učitelů. Kabinet také sníží celkový objem zbylých provozních výdajů o desetinu. Platy poslanců a ústavních činitelů by měly klesnout o pět procent. Krátit se budou i některé sociální dávky, omezí se podpora stavebního spoření.

Sněmovna by měla projednávat návrh státního rozpočtu pro rok 2011 v prvním čtení v říjnu. V prvním čtení poslanci rozhodnou o základních parametrech hospodářského plánu, tedy příjmech, výdajích, schodku a o způsobu jeho vypořádání. Konečné schvalování rozpočtu je plánováno na prosincovou schůzi dolní komory.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun. Koncem července se koaliční vláda vyslovila pro návrh MF na zmrazení letošních výdajů resortů ve výši 10,2 miliardy korun. O dalších zhruba 1,8 miliardy zeštíhlí kapitoly Státní dluh a Všeobecná pokladní správa. Cílem těchto opatření bylo udržet deficit veřejných financí na 5,3 procenta HDP.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí