Drahoš v HN: Snížení rozpočtu by bylo pro vědce likvidační

štítek Stalo se přečtete do minuty

Akademie věd (AV) má podle prvního návrhu státního rozpočtu přijít v příštím roce o 1,4 miliardy korun. Její předseda Jiří Drahoš je ale přesvědčen, že by to pro vědce bylo likvidační a akademie by musela rušit některé výzkumné ústavy a propouštět. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN). Akademie letos hospodařila s rozpočtem 5,1 miliardy korun.

„Pokud máme rozpočet zredukovat o 1,4 miliardy korun, tak budeme muset zavírat ústavy a masivně propouštět lidi. To se nedá vyřešit žádným lokálním opatřením typu pozastavení investic,“ řekl deníku Drahoš, který se chce kvůli plánovaným škrtům co nejdříve setkat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Podle Drahoše totiž budou navrhované úspory zřejmě nedorozuměním.

Akademie podle svého šéfa výrazně šetří už letos. V porovnání s loňským rokem totiž musela své výdaje seškrtat dohromady o 12,5 procenta. Prostor pro další úspory už podle Drahoše není.

„To už nemá nic společného s uvážlivým šetřením nebo s šetřením vyvolaným ekonomickou krizí. Není možné snižovat rozpočet nějaké instituce takovým tempem bez toho, aniž by současně nebyl zájem ji zrušit,“ prohlásil Drahoš.

Bývalý premiér Jan Fischer chtěl vědcům vzít miliardu korun už pro letošní rok. Nakonec jim ale škrtl jen polovinu, připomněl list.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí