HN: Kalousek navrhuje na výdajích v roce 2011 ušetřit 58,5 mld.

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Ministr financí Miroslav Kalousek v prvním návrhu státního rozpočtu na rok 2011, který mají Hospodářské noviny (HN) k dispozici, plánuje ušetřit ve výdajích 58,5 miliardy korun, tedy o čtyři miliardy víc, než se původně uvažovalo. Dalších 20 miliard chce získat na vyšších příjmech. Deficit rozpočtu na příští rok by měl dosáhnout 135 miliard korun, takže celkový schodek nepřevýší 4,6 procenta HDP. Úspory se dotknou všech ministerstev, hlavně ministerstva vnitra a dopravy, píšou HN.

Bez úprav ve výdajích i příjmech by deficit státního rozpočtu dosáhl v příštím roce zhruba 213,4 miliardy korun, což by bylo jen o deset miliard korun méně než v historicky nejhorším roce 2009. „Takto katastrofický scénář není možné s ohledem na zásady rozpočtové odpovědnosti, ke kterým se současná vláda hlásí, dopustit,“ napsal Kalousek ministrům. Návrh předloží vládě příští středu.

Podle HN se úspory nejvíc dotknou resortů, které vedou ministři z Věcí veřejných. Jde především o ministerstvo vnitra, které má místo letošních 59 miliard dostat 50,5 miliardy korun, a ministerstvo dopravy, kterému Kalousek navrhuje snížit rozpočet ze současných 69,5 miliardy na 59 miliard korun. Přitom právě představitelé Věcí veřejných, nespokojení s výší letošních škrtů ve svých resortech, před týdnem pohrozili, že by státní rozpočet nemuseli podpořit.

Kalousek věří, že díky snížení schodku státního rozpočtu o 78,5 miliardy korun a díky nižším úrokům ušetří na úrocích státního dluhu čtyři miliardy korun. Už při formování koaliční smlouvy se vládní strany dohodly, že o desetinu sníží takzvané běžné výdaje na provoz ministerstev a nejrůznějších státních úřadů. K tomu navíc o pět procent klesnou investiční výdaje. Kalousek tuto úsporu vyčíslil na 13,3 miliardy ko­run.

Vláda příští rok sníží částku, která jde na platy veřejných zaměstnanců, o deset procent. Na ministrech bude záležet, jestli opravdu platy sníží, nebo jestli ušetří díky propouštění. Výjimkou jsou učitelé, na jejich mzdy půjde o 2,1 miliardy korun více než letos, což podle Kalouska znamená, že v průměru dostanou přidáno 3,5 procenta, uvedly HN.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí