Schodek státního rozpočtu Slovenska mírně klesl na 2,41 mld. eur

štítek Stalo se přečtete do minuty

Schodek státního rozpočtu Slovenska se na konci července mírně snížil na 2,41 miliardy eur (59,6 miliardy Kč) z 2,44 miliardy eur na konci června. Za leden až červenec 2009 deficit činil 914 milionů eur. Informovalo o tom slovenské ministerstvo financí.

Slovensko pro letošní rok naplánovalo celkový deficit státního rozpočtu 3,75 miliardy eur. Příjmy rozpočtu za sedm měsíců stouply meziročně o čtyři procenta na 6,04 miliardy eur, nedosáhly však ani poloviny původního celoročního plánu. Výdaje státu vzrostly o čtvrtinu na 8,44 miliardy eur, což odpovídá 51,9 procentům hodnoty očekávané pro letošní rok.

Ministerstvo minulý měsíc zvýšilo odhad schodku veřejných financí, jehož podstatnou složkou je právě státní rozpočet, na 6,98 procenta hrubého domácího produktu. Původně se deficit odhadoval na 5,5 procenta HDP. Důvodem je hlavně výpadek daní. Loni veřejný schodek dosáhl 6,77 procenta výkonu ekonomiky.

Nový ministr financí Ivan Mikloš nedávno zopakoval, že kondici státních financí se v letošním roce výrazněji ozdravit nepodaří. Ministerstvo financí na příští rok připravuje ozdravný balík v hodnotě 1,7 miliardy eur, jehož hlavní částí bude snížení výdajů vlády. Analytici však kritizovali kabinet premiérky Ivety Radičové, že nepředstavil tvrdší opatření na zlepšení stavu státních financí.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí