Markit: Podmínky v průmyslu se v červenci zhoršily

štítek Stalo se přečtete do minuty

Podmínky v tuzemském výrobním sektoru se v červenci podle Indexu nákupních manažerů (PMI) zhoršily. Index klesl z červnových 57,6 bodu na 56,8 bodu, což je nejnižší úroveň za poslední čtyři měsíce. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se drží nad 50 body od listopadu. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

„Výroba podle všeho mírně zpomalila, za což může hlavně zjevný pokles exportních zakázek; svou roli možná sehrálo i posílení koruny během měsíce. I přes toto oslabení se dobré výsledky od začátku roku drží a i vzhledem k červencovým optimistickým ukazatelům důvěry naznačují, že ekonomické podmínky se po krizi setrvale zlepšují,“ uvedl Kubilay Ozturk z firmy HSBC. Výsledky průzkumu v eurozóně a obchodní podmínky v Německu přitom podle něj naznačují, že tuzemská ekonomika bude v následujícím období nadále stát na dobrém základě.

Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je založen na údajích získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1400 zaměstnanců. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí