ČNB podle analytiků ponechá ve čtvrtek sazby beze změny

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Bankovní rada České národní banky podle analytiků oslovených ČTK na svém čtvrtečním zasedání ponechá úrokové sazby beze změny. Na historicky nejnižší úrovni 0,75 procenta by základní úroková sazba měla podle ekonomů setrvat po zbytek roku. Posilování koruny odpovídá prognóze ČNB a výrazný růst inflace prozatím nehrozí, upozorňují analytici.

Naposledy centrální bankéři snížili úrokové sazby na počátku května. Na posledním měnovém zasedání 23. června bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny.

„ČNB nyní nemusí čelit žádnému složitému rozhodování, inflace je nízká a postupně směřuje k inflačnímu cíli. Vývoz a průmyslová výroba ukazují na sílící oživení ekonomiky. Domácí poptávka je sice poměrně slabá, to nejhorší má ale patrně za sebou. Situace na finančních trzích se zklidnila, obavy z nestability veřejných financí a bankovního sektoru v Evropě se zmírnily,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Tento vývoj se podle něj promítl i do kurzu koruny. Česká měna posílila v posledních dnech nad 25 korun za euro, tedy na nejvyšší hodnotu od listopadu 2008. „Přesto si ČNB s kurzem koruny patrně nebude dělat starosti, protože současné úroveň kurzu je velmi blízko prognózy ČNB,“ uvedl Marek.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka ČNB sazby nezmění. „Na zvyšování sazeb je hodně času a snižování sazeb už příliš význam nemá,“ uvedl. Obavy z inflace jsou podle něj předčasné i z toho důvodu, že se chystá šetřit vláda. To totiž omezí poptávku i v příštím roce.

„ČNB nemá zatím důvod ke změně sazeb. Centrální bankéři mohou ale varovat před příliš rychlým posilováním koruny. Silná slova proti koruně, pokud zaznějí, přibrzdí posilování koruny,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Úrokové sazby na nynějších úrovních očekává stejně jako většina ostatních ekonomů až do konce letošního roku.

Naopak podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory existuje zhruba třetinová šance, že ČNB ještě úrokové sazby sníží. „Ještě před měsícem se zdálo, že je vymalováno a že po velmi dlouhou dobu nebude třeba měnit úrokové sazby ani jedním směrem. Dnes je vše jinak. Prudké posílení koruny a špatné statistiky z USA ukazují, že globální i domácí ekonomika ještě není z nejhoršího venku a že se do hry vrací scénář druhého propadu ekonomiky, což zvyšuje pravděpodobnost dalšího uvolnění měnové politiky,“ uvedl.

Rozhodování o úrokových sazbách a měnového zasedání bankovní rady se ve čtvrtek 5. srpna zúčastní šest ze sedmi členů bankovní rady. Jednání nebude přítomen viceguvernér Mojmír Hampl.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí