MMF schválil dlouhodobý program půjček Ukrajině za 15 mld.USD

štítek Stalo se přečtete do minuty

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu schválila novou dohodu o půjčce 15 miliard dolarů, která byla vyjednána s novou vládou Ukrajiny. Smyslem je pomoci zalepit díry v rozpočtu země, jež se potýká s akutním nedostatkem finanční hotovosti. Informuje o tom agentura Reuters.

První tranše půjčky ve výši 1,89 miliardy dolarů bude vydána ihned a další výplaty budou záviset na vývoji ukrajinské ekonomiky, kterou fond bude čtvrtletně monitorovat. Podle náměstka výkonného ředitele fondu Johna Lipskyho je smyslem ozdravného programu oživit hlubokou krizí postiženou ukrajinskou ekonomiku přes fiskální, energetické a finanční reformy.

V dohodě se Ukrajina zavázala snížit roční deficit vládních výdajů na 3,5 procenta hrubého domácího produktu v roce 2011 a na 2,5 procenta v roce 2012. Ukrajina rovněž souhlasila, že celkový dluh veřejných financí bude do roku 2015 sražen pod 35 procent hrubého domácího produktu.

Součástí dohody je také ukrajinský závazek, že počínaje rokem 2011 vyrovná hospodaření státní energetické firmy Naftogaz, a to tak, že zvýší tarify na dodávky ropy a zemního plynu.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí