Politologové: Koaliční hádka o úspory není nijak dramatická

štítek Stalo se přečtete do minuty

Současný spor koaličních stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) o úspory ve státním rozpočtu by se podle politologů neměl dramatizovat. Je podle nich možné, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připravil tvrdý návrh, aby mohl ustoupit. Vladimíra Dvořáková a Jan Kubáček shodně soudí, že se vládní strany dohodnou na kompromisu. Veřejnost by byla v opačném případě nespokojena a strany by potrestala v říjnových senátních a komunálních volbách, řekl dnes ČTK Kubáček.

Podle Kalouskova návrhu by měla ministerstva letos zmrazit 2,5 procenta svých výdajů kromě zákonem daných sociálních dávek. Věcem veřejným se ale nelíbí, že asi polovina z celkové částky by postihla jejich ministerstva a nejvíce školství. Chtějí Kalouskův plán, který bude dnes projednávat vláda, vetovat. Premiér Petr Nečas (ODS) Věcem veřejným vzkázal, že ministr, který zmrazení nezvládne, by ve vládě neměl sedět.

„V tuto chvíli bych to nedramatizovala. Rozpočet se vždy vyjednává těžko. Prostor pro řešení a dohodu určitě je,“ řekla ČTK Dvořáková. Kalousek je podle ní pragmatik. Situace, kdy se věc vyhrotí a pak trochu ustoupí, vypadá dobře. „V politice je důležité sdělit, že nikdo nevyhrál, nikdo neprohrál a výsledek je přijatelný pro všechny,“ podotkla Dvořáková, která si shodně s Kubáčkem myslí, že Kalousek může zkoušet, kam až může zajít.

Podle Dvořákové se může hrát i o Kalouskovu sílu jako ministra financí. Kubáček upozornil na to, že snaha výrazně se vymezit vedle premiéra může Kalouska oslabit, protože se proti němu vytvoří unie některých členů kabinetu.

Politologové rovněž poukazují na to, že se blíží senátní a komunální volby a koaliční strany měly před květnovými sněmovními volbami rozdílné programy. VV jsou středová strana a dbají na sociální aspekt úspor, naopak TOP 09 chtěla až drakonické šetření, upozornili odborníci. Pro strany je prý důležité si sliby kvůli volbám udržet.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí