MfD: Johnovi se nelíbí, že nejvíce musejí šetřit ministři z VV

štítek Stalo se přečtete do minuty

Předseda Věcí veřejných (VV) a ministr vnitra Radek John v Mladé frondě Dnes (MfD) připustil, že strana bude na středečním zasedání vlády vetovat návrh plánovaných úspor ve státním rozpočtu na letošní rok. Johnovi totiž připadá „nehorázné“, že škrty, jak je navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), se nejvíce dotknou ministerstev, které řídí ministři z VV. „Možná to na vládě budeme celé vetovat,“ řekl listu John.

Současně uvedl, že chápe nutnost šetřit. Nerozumí však tomu, proč musí většinu škrtů odnést „ministři véček, zatímco bratříčci ODS a TOP 09 si nechali jen minimum“. Kvůli navrženým úsporám se ještě dnes večer sejdou ministři VV, uvedl deník.

Podobně jako John se v neděli vyjádřil i ministr školství a místopředseda VV Josef Dobeš. V České televizi prohlásil, že strana bude zvažovat použití práva veta v hlasování o zmírnění deficitu v případě, že se plánované škrty dotknou platů učitelů.

Kalousek minulý týden navrhl, aby ministerstva dohromady seškrtala výdaje o 10,2 miliardy. Z toho skoro šest miliard se týká úřadů s ministry Věcí veřejných: podle návrhu má tři miliardy ušetřit ministerstvo školství, 1,2 miliardy vnitro a 1,5 miliardy doprava.

Podle Kalouska se ale všem úřadům měřilo stejně. „Vzali jsme všechny výdaje, odečetli jsme sociální dávky a evropské dotace a z toho, co zůstalo, se všem krátilo o 2,5 procenta. (…) Resortům, které mají nejvyšší výdaje, vyšly logicky největší částky,“ vysvětlil ministr financí.

Výdaje státu mají být proti původním očekáváním na konci roku nižší o 28,2 miliardy korun. Škrty se nebudou týkat mandatorních výdajů, tedy například výdajů na důchody nebo sociálních dávek. Nepocítí je tak důchodci, nezaměstnaní, osoby zdravotně postižené a lidé v hmotné nouzi.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí