Spojené státy čeká zápas o Bushovy daňové úlevy pro bohaté

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Spojené státy v následujících měsících čeká zápas o úlevy na daních pro bohaté. Na konci letošního roku vyprší daňové škrty, jež zavedl předchozí prezident George Bush. Zatímco Bílý dům a většina demokratů je chce prodloužit s výjimkou úlev pro nejmajetnější Američany, republikáni prosazují zachování všech.

Zvyšování daní v době, kdy má ekonomika potíže, totiž považují za hazard. Strany budou muset přijít s nějakým řešením, jinak vyprší úlevy všechny.

Otázka daní a souvisejícího vysokého rozpočtového deficitu tak bude s nejvyšší pravděpodobností jedním z hlavních témat nadcházejících listopadových voleb do Kongresu. Demokraté se podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) budou zákon prodlužující daňové úlevy pro chudé a střední třídu snažit prosadit ještě před nimi, aby případný neúspěch mohli svést na republikány. Zákon proto chtějí nejprve předložit v Senátu, kde k jeho schválení na rozdíl od Sněmovny reprezentantů potřebují republikánské hla­sy.

„Pokud jej neprotlačíte Senátem, pak jej učiníte tématem voleb. Řeknete Američanům, že republikáni drží daňové úlevy pro střední třídu jako rukojmí za nižší daně pro bohaté,“ podotkl nedávno demokratický člen Sněmovny reprezentantů Chris Van Hollen. Senát by zákon podle plánů demokratů mohl začít projednávat v září.

Republikáni ale spoléhají na to, že demokraté nejsou jednotní, a pokusí se tak prosadit svůj návrh na prodloužení všech daňových úlev. „Je těžké najít ekonoma, který si myslí, že zvyšovat daně uprostřed recese je dobrý nápad,“ uvedl vůdce jejich senátní menšiny Mitch McConnel. Politický kapitál by mohli republikáni získat, i kdyby se nepodařilo prosadit žádný zákon. Daňové úlevy by pak vypršely a republikánská strana by mohla obvinit demokraty, že mohou za zvýšení daní. Podle deníku USA Today tak bude záležet na tom, kdo nevydrží nadcházející válku nervů.

Demokraté chtějí, aby se daňové úlevy netýkaly lidí vydělávajících více než 200.000 dolarů (asi čtyři miliony korun) ročně a rodin s ročním příjmem přes 250.000 dolarů (asi pět milionů korun). Jejich návrh by tak zasáhl zhruba dvě procenta amerických domácností. Podle republikánů by zvýšení daní pro tuto skupinu ohrozilo investice do ekonomiky, protože by mimo jiné zasáhlo i mnoho majitelů malých a středně velkých firem. Kritici Bushových daňových úlev ale poukazují na to, že i když právě podpora hospodářství byla cílem těchto škrtů, je jejich efekt velmi sporný.

Bush daňové úlevy prosadil v roce 2001 a poté znovu v roce 2003. Chtěl tak prostřednictvím očekávané vyšší spotřeby Američanů zlepšit stav amerického hospodářství. Kritici daňových škrtů bývalého prezidenta ale v současnosti poukazují na to, že spolu s válkou v Iráku patří k významným příčinám nárůstu deficitů amerického rozpočtu, které pak ještě dále zvýšila hospodářská recese. Současná vláda prezidenta Baracka Obamy opakovaně dala najevo, že tyto schodky chce snižovat, a proto prosazuje alespoň částečné zvýšení daní.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí