MMF: Schodek slovenského rozpočtu se zvyšuje, země musí jednat

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Deficit veřejných financí Slovenska v letošním roce vystoupí na sedm až osm procent hrubého domácího produktu. Ve svém novém výhledu slovenské ekonomiky to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Podle něj je proto nutné, aby vláda přijala opatření k zastavení zadlužování. MMF připomněl, že předchozí levicová vláda schodek odhadovala pouze na 5,5 procenta HDP.

Fond odhadl, že slovenská ekonomika by letos měla vykázat růst kolem čtyř procent a v příštím roce tempo růstu zvýšit na 4,25 procenta. To by znamenalo, že Slovensko by se stalo jednou z nejrychleji rostoucích zemí v Evropské unii. Loni slovenská ekonomika o 4,7 procenta klesla.

Vláda premiérky Ivety Radičové dosud odhadovala, že schodek veřejných financí v letošním roce vystoupí na zhruba sedm procent. Radičová v červnových volbách uspěla proti tehdejšímu premiérovi Robertovi Ficovi, a to hlavně díky slibům, že se zasadí o snížení deficitu, zavede tržní reformy a podpoří ekonomiku.

„Těch osm procent potvrzuje, že jsme zdědili veřejné finance ve špatném stavu,“ řekl na dnešní společné tiskové konferenci s měnovým fondem tamní ministr financí Ivan Mikloš, jehož cituje agentura Reuters. Mikloš zároveň zpřesnil schodek za loňský rok na 7,3 procenta HDP, zatímco doposud statistika uváděla deficit 6,8 procenta.

Mikloš je v nové slovenské vládě považován za takzvaného jestřába. Tak se označují ekonomové, kteří prosazují přísnou měnovou politiku s důrazem na boj s inflací a udržení cenové stability. Opakem jsou holubice, které svou měnovou politikou podporují hospodářský růst a tvorbu pracovních míst i za cenu, že tím přechodně zvýší inflaci.

Podle Mikloše, který se vyvaroval zvyšování daní, vláda příští rok pomocí úspor sníží schodek veřejných financí o 2,5 procentního bodu. To je cíl, který měnový fond považuje za dosažitelný. „Tato fiskální konsolidace neuškodí hospodářskému oživení a nezabrání nám ani v tom, abychom do roku 2013 měli deficit pod třemi procenty HDP,“ podotkl bez dalších podrobností ministr.

Zástupce MMF Mark De Broeck v Bratislavě řekl, že fiskální situace Slovenska se zhoršila, a proto je nutné zpřísnit výdajovou i příjmovou stránku rozpočtu.

„Slovenská ekonomika se zvedá a její vyhlídky jsou celkem dobré,“ řekl podle Reuters De Broeck. „Jsou zde ale dva hlavní problémy, které je nutné v nadcházejících letech řešit: fiskální situace a rovněž situace v oblasti zaměstnanosti, především dlouhodobá nezaměstnanos­t,“ dodal.

Kabinet Radičové uvedl, že nezvýší celkovou daňovou zátěž. Udržet chce i současný systém rovné daně ve výši 19 procent a v krátkodobém výhledu se zaměří na snížení výdajů.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí