Ruská ekonomika v pololetí vzrostla o 4,2 procenta

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ruská ekonomika za prvních šest měsíců letošního roku vzrostla o 4,2 procenta. K růstu přispěla výrazně průmyslová výroba. Uvedla to ministryně hospodářského rozvoje Elvira Nabiullinová a dodala, že vláda zřejmě zvýší výhled na celý letošní rok.

Ruská ekonomika se loni propadla o téměř osm procent, což byl nejhlubší propad za 15 let. Od loňského třetího čtvrtletí však oživuje díky růstu cen komodit, které tvoří páteř ekonomiky.

Nabiullinová uvedla, že ekonomiku v pololetí výrazně podpořila průmyslová výroba. Ta stoupla o 10,2 procenta. Vývoz prudce vzrostl o 50,1 procenta. Zahraniční investice se však zvýšily jen o 1,3 procenta. Nabiullinová upozornila, že vláda by se nyní měla zaměřit na obnovení domácí poptávky, která se výrazně podílela na vysokém ekonomickém růstu Ruska před krizí.

V samotném červnu se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 4,9 procenta. Růst tak zpomalil z květnových 5,8 procenta.

Příznivé výsledky za první čtvrtletí zřejmě přimějí ruskou vládu zlepšit prognózu vývoje ekonomiky na celý letošní rok, dodala ministryně. Nyní vláda očekává celoroční růst HDP o čtyři procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí