Příští rok dá EU na výzkum a inovace 6,4 miliardy eur

štítek Stalo se přečtete do minuty

Na výzkum a inovace půjde příští rok z rozpočtu Evropské unie zhruba 6,4 miliardy eur (163 miliard korun). Informovala o tom dnes eurokomisařka pro vědu Máire Geogheganová-Quinnová.

Tyto peníze půjdou na nejrůznější obory. Třeba na projekty ve zdravotnictví bude vyčleněno 600 milionů eur, na oblast komunikačních a informačních technologií 1,2 miliardy eur a více než 1,3 miliardy by měli získat kreativní vědci.

Letos bylo takto v unijním rozpočtu na podobné projekty a aktivity spojené s rozvojem inovací a výzkumu vyčleněno 5,7 miliardy eur, loni pak 4,9 miliardy. Celkem pak v rozpočtu EU na roky 2007 až 2013 bylo k těmto účelům odsouhlaseno 50,5 miliardy eur.

Komise se si od balíčku slibuje, že tyto prostředky a z nich placené projekty pomohou vytvořit více než 165.000 pracov­ních míst.

„Výzkumným pracovníkům a inovátorům nabízíme 6,4 miliardy eur na špičkové projekty zaměřené na velké hospodářské a společenské výzvy: změnu klimatu, energetickou bezpečnost a zabezpečení potravin, zdravotnictví a stárnutí obyvatelstva,“ prohlásila eurokomisařka.

První výzvy pro předkládání návrhů na financování z peněz na příští rok budou zveřejněny již v úterý na stránkách komise.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí