Vondra: Snížení příspěvku na bydlení pro vojáky nebude plošné

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Snížení desetitisícového příspěvku na bydlení pro vojáky nebude plošné. Bude odstupňováno tak, aby nepostihlo příliš tvrdě vojáky nižších hodností. Novinářům to po dnešním jednání s generálním štábem armády řekl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

„Musíme s tím něco učinit, ale budu usilovat o to, aby ta rozhodnutí neměla nepřiměřený dopad na vojáky v nižších hodnostech. To znamená v případě mužstva, poddůstojníků, praporčíků a nižších důstojníků,“ řekl Vondra.

Plán, podle nějž se měl 25.000 vojákům snížit desetitisícový příspěvek na bydlení o 36 procent, připravil bývalý ministr financí Eduard Janota. Státu tak chtěl ušetřit ročně asi jednu miliardu korun. Z Vondrových slov ale vyplynulo, že o příspěvek v plné výši přijdou jen vojáci vyšších hodností.

Úspory ve výdajích na obranu jsou podle Vondry vzhledem ke stavu veřejných financí nutné. Koaliční smlouva navíc ministra obrany zavazuje ušetřit v rozpočtu na příští rok 2,1 miliardy korun, které by měly směřovat na platy začínajících učitelů. Šetření se podle Vondry neobejde bez snížení platů a personálních příspěvků nebo snížení počtu zaměstnanců, především na ministerstvu obrany. Škrty v armádě ale prý nebude dělat plošně. Úspory chce vybírat tak, aby se co nejméně dotkly výkonné složky armády. „Máme-li řezat, budeme řezat do sádla, ale ne do svalů české armády,“ řekl.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek novinářům řekl, že vedení armády připravilo varianty úsporných opatření, které Vondrovi předloží. „My sami vidíme, že tam určité rezervy máme a tyto rezervy předložíme,“ řekl.

Podle Vondry si škrty nevyhnou ani provozním výdajům armády a nákupům techniky. Chce prý v armádě nastolit politiku otevřených výběrových řízení a zajistit transparentnost nákupů. Dále podle něj platí, že všechny nové nákupy movitého i nemovitého majetku, které nebyly zahrnuté v armádních plánovacích dokumentech, budou podléhat souhlasu ministra.

Za své priority v čele obrany označil Vondra také přípravu dlouhodobé koncepce armády a rychlou přípravu kariérního řádu pro vojáky. Ustavit chce tým sestavený z armádních expertů i odborníků působících mimo armádu, který připraví do konce roku bílou knihu armády. Ta by měla popsat stav armády, její potřeby a výhled dalšího rozvoje.

Jak obsadí místa náměstků, Vondra zatím neoznámil. Uvedl pouze, že změny budou, ale radikální řez ve vedení ministerstva nechystá. O výběru náměstků prý bude informovat příští týden.

Nový ministr reagoval také na informaci o tom, že policie začala vyšetřovat nákup obrněných transportérů Pandur, který provází podezření z korupce. „Je to primárně věcí orgánů, které to vyšetřování vedou. Nepochybně rezort ministerstva obrany tuto skutečnost respektuje a jsem přesvědčen, že poskytne těm orgánům plnou součinnost,“ řekl.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí