E15: Antimonopolní úřad prověří, zda mu neunikají data

štítek Stalo se přečtete do minuty

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začne na podzim zkoumat, jakým způsobem se v něm pracuje s informacemi, které jsou mnohdy závažné a zneužitelné a často mají i povahu obchodního tajemství. Na kontrolu by chtěl získat grant Evropské unie. Píše to deník E15. Antimonopolní úřad se loni dostal do podezření, že z něj unikly informace o chystané listopadové kontrole EU v Energetickém průmyslovém holdingu a ve společnosti ČEZ.

„Úřad požádal prostřednictvím ministerstva vnitra o několikamilionový grant z fondů EU. Celý projekt by měl začít od září,“ řekl předseda úřadu Petr Rafaj.

Podle něj část věnovaná kontrolám a testům potrvá asi tři čtvrtě roku. Zhruba stejně dlouhou dobu bude mít úřad na zapracování výsledků do praxe a na odstranění případných nedostatků. Chystá i školení pro zaměstnance, jak s citlivými údaji zacházet. Část projektu si úřad zajistí vlastními silami, na část si najme externí nezávislou firmu.

Při loňské kontrole v Energetickém průmyslovém holdingu a ve společnosti ČEZ chtěl Brusel zjistit, zda firmy nenarušily hospodářskou soutěž na českém trhu a zda to nevedlo k posílení role ČEZ. Firmy údajně věděly o razii několik dní dopředu a mohly se prý na ni připravit. Samy toto tvrzení odmítly. Na kontrole komise se tehdy podílel i antimonopolní úřad. Ten od začátku popírá, že by zprávy o nadcházející razii unikly od něj. Vyšetřování, zda někdo informaci nevynesl, však úřad neprovedl.

Rafaj nečeká, že by kontroly odhalily nějaké zásadní chyby. „Bezpečnostní postupy máme velice dobře zpracovány, předchůdci to udělali velice pečlivě. Myslím, že moc oprav nebude,“ uvedl předseda ÚOHS.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí