Radičová: Pomoc pro Řecko neschválíme, o fondu budeme jednat

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Slovensko finanční pomoc pro silně zadlužené Řecko neschválí. Řekla to v Bruselu nová slovenská premiérka Iveta Radičová po jednání s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem. O vzniku takzvaného záchranného fondu eurozóny ve výši 440 miliard eur (zhruba 11,5 bilionu korun), který má zabránit opakování dluhové krize, bude ještě jednat, dodala.

„S tím opravdu nesouhlasíme,“ komentovala Radičová slovenský postoj k řecké pomoci. Van Rompuy na její slova nijak nereagoval, protože se s premiérkou pouze rozloučil před kamerami a poté odešel.

Eurozóna bude moci Řekům pomoci i bez souhlasu Slovenska, které se celé „záchranné akce“ v celkové výši 110 miliard eur (téměř 2,9 bilionu korun) nebude účastnit. Bývalá slovenská vláda Roberta Fica sice souhlasila, že Bratislava pomůže Řekům zhruba 800 miliony eur (zhruba 20 miliard korun), ale nová politická garnitura podobný krok odmítá.

Na rozdíl od řecké pomoci je slovenský podpis potřebný v případě vytvoření záchranného fondu eurozóny. Ten měl sice podle původních dohod fungovat již od 1. července, ale kvůli váhání Slovenska zatím existuje jen na papíře. Většina zemí eurozóny sice očekává, že Bratislava nakonec bude s vytvořením fondu souhlasit, ale Radičová dnes Van Rompuyovi nic takového neslíbila. Rozhodující je pro ni stanovisko vlády a slovenského parlamentu. Nový kabinet Radičové se přitom sejde až ve středu a teprve poté by měli o fondu jednat i poslanci.

Slovenská premiérka nicméně naznačila, že její vláda by mohla s fondem nakonec souhlasit. „Pro mě je velmi podstatná informace od pana prezidenta, že 7. května bývalá vláda dala všeobecný souhlas k vytvoření fondu. Proto struktury EU považovaly toto téma za uzavřené. Z mojí strany byla jasná informace, že především představím celou proceduru ve vládě, ve druhém kroku koaličním partnerům a ve třetím Národní radě Slovenské republiky. Až potom může Slovenská republika zaujmout definitivní postoj,“ uvedla.

Ministři financí eurozóny, kteří dnes jednají v Bruselu, stále věří, že záchranný fond EU by měl začít fungovat do konce července. Slovenský ministr financí Ivan Mikloš před zasedáním novinářům odmítl odpovědět na otázku, zda bude s fondem souhlasit či nikoliv. „Debatujeme o tom a vyjednáváme. Rozhodneme se co nejdřív,“ řekl. Podle něj ale nelze očekávat, že by vznik fondu nyní sám schválil. „Já nemám mandát na žádný podpis, ale vláda o tom bude jednat co nejdříve,“ doplnil.

Pokud by Slováci s podpisem dále váhali, záchranný fond, který bude fungovat jako společnost s ručením omezeným se sídlem v Lucemburku, nemůže začít vydávat dluhopisy za 440 miliard eur, což je stejná částka jako schválený příspěvek států eurozóny. Fond poté dluhopisy rozdělí mezi jednotlivé země, Slováci by tak měli převzít zodpovědnost za splacení dluhopisů v hodnotě 4,37 miliardy eur (téměř 114 miliard korun).

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí