UniCredit navrhuje fond obnovy pro banky, už se o něm prý i jedná

štítek Stalo se přečtete do minuty

V Evropě by mohl vzniknou takzvaný fond obnovy, který by si ze soukromých zdrojů v průběhu dvou až tří let zajistil až 20 miliard eur (asi 507 miliard Kč) a řešil by potíže bank. V dnešním vydání ekonomického listu Financial Times (FT) to navrhuje ředitel největší italské banky UniCredit Alessandro Profumo. Některé velké banky z Evropy už se touto myšlenkou podle něj zabývají.

„Nebyl by to fond, který by rozhodoval a řešil. Poskytoval by specifické garance na podporu bank, které mají problémy, aby mohly vydat zajištěné dluhopisy,“ uvedl Profumo. Kdyby fond poskytl garance za pět miliard eur, problémové banky by si podle něj mohly na finančních trzích zajistit až 50 miliard eur. Garance by přitom byly poskytnuty za tržních podmínek.

FT ale v této souvislosti poznamenává, že myšlenka založení takového fondu jde proti návrhům nemalé části vyspělých zemí, které preferují spíše bankovní daň. Banky by si tak de facto předplácely pomoc pro případ, že by se v budoucnu dostaly do podobných potíží, v nichž se ocitly během nedávné finanční krize.

Jednání o založení fondu ze soukromých prostředků inicioval právě Profumo. Ten je v evropském bankovním sektoru považován za jeden z prominentních hlasů a jeho banka je největší úvěrovou institucí v zemích střední a východní Evropy. Působí rovněž v České republice, kde v současné podobě funguje od roku 2007. Tehdy vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

Navrhovaná bankovní daň by podle nynějších představ mohla mít dvě podoby: banky by buď přímo odváděly poplatek do speciálního fondu, z něhož by se v budoucnu problémové banky zachraňovaly, anebo by jen platily vyšší daň, která by šla do státního rozpočtu. Myšlenku zavedení bankovní daně se snaží prosadit například Velká Británie, Spojené státy, Francie a Německo, hovoří se o ní ale i jinde.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí