Kocourek zatím nehodlá měnit systém investičních pobídek

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) zatím nehodlá měnit systém investičních pobídek, které jsou v Česku investorům poskytovány od roku 1998. Kocourek to řekl v rozhovoru pro ČTK. Naposledy byly podmínky pro investory upraveny v roce 2007, podle vedení vládní agentury CzechInvest to nebyla změna k lepšímu.

„Nejdříve se podíváme na fungování CzechInvestu a poté se budeme zabývat jeho úvahami,“ uvedl Kocourek, podle kterého se vedení CzechInvestu nyní bude muset vypořádat s chystanými úspornými opatřeními.

Kocourek nevyloučil, že se kvůli tomu dostanou na pořad dne úvahy o případném sloučení CzechInvestu se sesterskou agenturou CzechTrade. „Úspory možná vedení těchto organizací donutí k tomu, aby uvažovala o tom, zda je lepší se spojit s někým a společně ušetřit na to, aby agentura mohla zaplatit kvalitní zaměstnance,“ podotkl Kocourek.

Pověřená generální ředitelka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová v březnu při prezentaci studie společnosti Deloitte o přínosu investičních pobídek pro tuzemskou ekonomiku řekla, že po přijetí novely zákona o investičních pobídkách v roce 2007 výrazně klesl počet investičních záměrů. Údaje sice mohou být částečně ovlivněny nastupující finanční a ekonomickou krizí, podle Rudyšarové je ale nepochybné, že novela nesplnila původní očekávání.

Novela z roku 2007 sice snížila minimální objem investice pro získání pobídek z 200 milionů korun na 50 milionů korun, na druhou stranu ovšem zkrátila platnost daňových prázdnin z deseti na pět let a snížila státní příspěvek na tvorbu pracovního místa. Studie by podle Rudyšarové měla být vodítkem při rozhodování o další strategii státu v systému investičních pobídek, pokud ho bude chtít nový parlament a vláda po letošních volbách modernizovat.

Investiční pobídky podle studie Deloitte vydělaly Česku od roku 1998 celkem 230 miliard korun a vytvořily 308.000 nových pracovních míst. Stát tuzemským a zahraničním investorům poskytl podporu 30,07 miliardy korun a na firemních daních a odvodech za zaměstnance od těchto společností a jejich dodavatelů vybral 260,41 miliar­dy korun.

Hodnota přímých zahraničních investic mířících do Česka prostřednictvím agentury CzechInvest v posledních letech klesá. Hlavní podíl na nich nyní mají investice zaměřené na výzkum, vývoj a služby, které jsou finančně méně náročné.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí