Antimonopolní úřad bude ukládat vyšší pokuty za zakázky

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude v oblasti veřejných zakázek ukládat vyšší pokuty. ČTK to dnes řekl jeho předseda Petr Rafaj, který je ve funkci přesně rok. Do čela antimonopolního úřadu nastoupil v červenci 2009, kdy nahradil Martina Pecinu, který odešel řídit ministerstvo vnitra.

Ukládání vyšších pokut se bude týkat zejména těch zadavatelů, u nichž ÚOHS zjistí úmyslné porušení zákona. Podle Rafaje za manipulace musí následovat citelná pokuta. ÚOHS tak bude ukládat sankce jak v řádu statisíců, tak milionů korun. Pokuty v této výši byly dosud spíše ojedinělé, většinou byly ukládány pouze desetitisícové sankce. „U technických pochybení, jako je zkrácení lhůt nebo neuveřejnění některých informací, zůstanou pokuty na stejné výši,“ řekl Rafaj.

Jeho úřad se do budoucna v oblasti veřejných zakázek hodlá zaměřit také na osvětu, aby jednotliví zadavatelé dokázali identifikovat, zda je v konkrétních případech soutěž o veřejnou zakázku transparentní, nebo jsou uchazeči domluveni. ÚOHS se tak chce podílet na odstranění korupčního prostředí. Proto se podle Rafaje jeho podřízení účastnili i nedávné iniciativy Americké obchodní komory. Jedním z cílů, které podporují i strany vznikající vládní koalice, je zamezit tomu, aby veřejné zakázky v Česku mohly získat firmy, u nichž není známo, kdo je ovládá.

„Tyto iniciativy vítáme a budeme je podporovat. ÚOHS by měl hledat cestu, jak v zákoně zajistit co největší transparentnost a jednoznačnost,“ řekl Rafaj, podle něhož bylo v uplynulém roce nesložitější rozhodování v případě miliardové ekologické zakázky ministerstva financí a tendrů Lesů ČR. Z oblasti hospodářské soutěže to byly jednotlivé kartely a fúze týkající se Elektrárny Opatovice.

Do budoucna se hodlá Rafajův úřad zaměřit na dva trendy, které vycházejí z iniciativy Evropské unie. Jde o právo na spravedlivý proces a rozvíjení více ekonomického přístupu při odhalování porušení zákona. Některé z těchto případů jsou už v řízení, například kauza kolem chování společnosti Student Agency na lince Praha-Brno a zpět.

Oproti změnám v oblasti veřejných zakázek nebude ÚOHS měnit přístup k platné metodice pokut za hospodářskou soutěž. Upraven má být proces narovnání, který podle některých právníků nemá jasnou oporu v zákoně. ÚOHS tento proces využil už ve čtyřech případech, kdy výměnou za poskytnutí důkazů a přiznání k protisoutěžnímu chování snížil jednotlivým firmám pokuty až o 50 procent. Tento postup byl využit například v kauze Albatros, Karlovarských minerálních vod nebo RWE. „Proces narovnání nám umožňuje zvýšit efektivnost naší činnosti. Případ bude rychle uzavřen, a tím se otevřou kapacity k řešení jiných problémů,“ dodal Rafaj.

Petr Rafaj se narodil 23. června 1961 ve Valašském Meziříčí. Od konce 90. let byl činným v politice. Stal se místostarostou Frýdku-Místku, v letech 2002 až 2009 byl poslancem za ČSSD. Předsedou ÚOHS je od 9. července 2010. Právě spjatost s ČSSD podle Lidových novin vadí formující se vládní koalici, která údajně uvažuje o nahrazení předsedy ÚOHS kolegiem po vzoru ČNB.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí