Bulharsko má podle EK snížit deficit pod tři pct HDP příští rok

štítek Stalo se přečtete do minuty

Evropská komise určila Bulharsku příští rok jako konečný termín pro snížení rozpočtového deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu. Předcházela tomu, že země nečekaně revidovala nahoru schodek svých veřejných financí za tento a minulý rok. Letošní schodek by měla udržet na 3,8 procenta HDP.

Komise vznesla doporučení na základě evropské procedury o rozpočtové disciplíně. Předpokládá se, že doporučení komise schválí ministři financí členských zemí unie tento měsíc.

„Bulharsko by mělo přijmout nezbytná opatření, aby zabránilo zhoršování letošního deficitu za plánovaných 3,8 procenta HDP,“ uvádí komise ve zprávě. Země pak má ve fiskální disciplíně vyvinout další úsilí, aby snížila schodek ještě nejméně o 0,75 procen­ta HDP.

Zpráva komise navíc požaduje, aby země upřesnila, co hodlá udělat pro dosažení tohoto cíle. Snížit rozpočtový schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu je také kritériem pro přijetí eura.

V dubnu muselo Bulharsko odložit svůj plán přijetí eura, když se odhalily skryté rozpočtové schodky po předchozí vládě za minulý rok. Způsobily je desítky nezaúčtovaných státních zakázek. Kvůli těmto výdajům se loňský schodek Bulharska prohloubil na 3,9 procenta HDP místo 0,8 procenta z předchozích hlášení.

Země poté oznámila, že chce cíl letošního deficitu posunout na 3,8 procenta HDP místo nulového a odvolala se přitom na hospodářskou recesi, která ji připravila o příjmy. Obě změny vyvolaly pochyby o kvalitě bulharských veřejných financí. Statistický úřad Eurostat pak vyslal do Bulharska misi, aby prověřila, zda země vede své statistiky adekvátně, napsala agentura Reuters.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí