Kalousek chce snížit deficit do roku 2012 pod tři procenta HDP

štítek Stalo se přečtete do minuty

Nastupující koaliční vláda bude chtít snížit rozpočtový deficit do roku 2012 pod tři procenta hrubého domácího produktu a do roku 2016 dovést veřejné finance k vyrovnanosti. Řekl to dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters Miroslav Kalousek (TOP 09), který je do vlády nominován na ministra financí.

„Hlavním cílem vlády je likvidace strukturálního deficitu,“ řekl Kalousek ve svém prvním vystoupení pro zahraniční média od středeční nominace ministrů. Výši strukturálního deficitu čili schodku, který při současném nastavení daní a výdajů přetrvá i při optimálním ekonomickém vývoji, odhadl Kalousek na zhruba 90 miliard korun.

Kalousek za nezbytné označil škrty ve výdajích a odmítl kritiku, podle níž to poškodí ekonomický růst. Nastupující vláda Petra Nečase se již dohodla pro příští rok na úsporách výdajů v sumě 54 miliard korun a dodatečných daňových příjmech 20 miliard Kč. Také slíbila že sníží rozpočtový deficit příští rok na 4,6 procenta HDP, o něco více, než plánovala odcházející nepolitická vláda Jana Fischera.

Kalousek vyjádřil přesvědčení, že reformy sociální sítě i plánovaná penzijní reforma budou prospěšné pro rozpočet i ekonomiku, a odmítl myšlenku pomáhat ekonomice z útlumu novými vládními výdaji. „Myšlenka, že vyléčíme krizi, která vzešla z nezodpovědných dluhů vlád a domácností, dalšími a dalšími dluhy, je jako lít olej do ohně. Nikdy jsem tomu nevěřil a nikdy tomu věřit nebudu,“ řekl Kalousek.

Budoucí ministr financí hodlá vystupovat proti stále další a větší regulaci trhů, která přichází z Evropské unie, proti novým poplatkům a daním. „Jsem vážný protivník politiky některých evropských zemí, která se dá charakterizovat jedinou větou: ‚regulovat, co se hýbe, a začít subvencovat, když se to hýbat přestane‘,“ řekl.

„Mám k ekonomice zcela opačný přístup. Česká vláda si zachová mimořádnou rezervovanost vůči všem regulačním hurá akcím, které mohou na finančních trzích zničit řadu produktů a způsobit závažné ekonomické škody,“ řekl Kalousek.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí