Pohonné hmoty v Česku za týden převážně zlevnily

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu převážně klesaly. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 32,26 koruny za litr a byl tak o pět haléřů levnější než o týden dříve. Motorová nafta zlevnila o tři haléře na průměrných 31,01 koruny za litr. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou se zvýšila o jeden haléř na 31,66 koruny za litr. Cena plynu LPG klesla v průměru o tři haléře na 14,54 Kč/l.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů průměrná cena benzinu Natural 95 klesla v průměru o osm haléřů na 31,99 koruny za litr, nafta zlevnila o tři haléře na 30,75 Kč/l.

Naopak analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko dnes pro ČT24 uvedl, že v posledním týdnu se ceny paliv vydaly opět vzhůru. Benzin i nafta si podle něj přidaly asi 20 až 30 haléřů kvůli oslabování koruny k dolaru. Další posilování dolaru Pírko neočekává. „To by mohlo být pro ceny příznivější,“ do­dal.

Pírko dále uvedl, že zvýšení spotřební daně z pohonných hmot, platné od počátku letošního roku, nepřináší víc peněz pro státní pokladnu. „Je to paradoxní situace, se kterou státní úředníci asi nepočítali,“ řekl. Česká republika je malá, a zejména kamiony s velkými nádržemi tankují těsně před vstupem na území ČR, a po výjezdu zase hned za hranicemi. Výsledkem zvýšení daní tedy je, že Česko má dražší benzin a naftu, ale vybere méně daní, než předtím. „Opravdu jsme v Evropě jednou z nejdražších zemí, co se týče nafty i benzinu,“ dodal Pírko.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí