Analytici:Dubnový pokles maloobchodu překonal pesimistické odhady

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Dubnový meziroční pokles maloobchodních tržeb o 4,5 procenta překvapil některé analytiky, kteří po jejich březnovém růstu předpokládali nižší propad tržeb. Dubnové statistiky tak podle analytiků svědčí o tom, že tuzemský maloobchod, který se kvůli hospodářské krizi už delší dobu potýká s poklesem poptávky, se ještě nedostal z nejhoršího a obchodníkům tržby klesnou i letos. Snížení maloobchodních tržeb by ale nemělo být tak výrazné jako loni.

„Tržby v dubnu výrazně zaostaly za tržním očekáváním, a dokonce nenaplnily ani náš nejpesimističtější odhad na trhu. Po silných březnových číslech, kdy se tržby vrátily poprvé od září 2008 zpět do plusu, tak přišlo opět zklamání. To naznačuje, že spotřebitelská poptávka stále zůstává slabá a že na lepší situaci si budeme muset ještě nějaký čas počkat,“ sdělil dnes ČTK Miroslav Frayer z Komerční banky.

Také podle Heleny Horské z Raiffeisenbank byl dubnový propad tržeb hlubší, než předpovídaly nejpesimističtější odhady. „Maloobchod s krize ještě nevybředl. Spotřebě domácností chybí zdroje. Nezaměstnaných je stále hodně a mzdy zaměstnaných rostou pozvolna,“ uvedla Horská. Dodala, že dubnovému poklesu prodeje potravin nezabránily ani velikonoční svátky.

Petr Dufek z ČSOB upozornil, že Češi stále šetří a své nákupy důkladně zvažují, což se odráží v poklesu prodeje vybavení domácností, oblečení, obuvi či rekreací. „Dokud se jasně lepší vyhlídky ekonomiky nepromítnou pozitivně i v peněženkách spotřebitelů, bude se i nadále šetřit,“ míní Dufek, podle kterého ale nižší útraty mají příznivý vliv na inflaci. „Nízké nákupy drží ceny dole. Riziko poptávkové inflace zůstává v podstatě nulové,“ podotkl.

Oživení maloobchodu budou podle Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance nadále bránit obavy spotřebitelů z budoucnosti a vysoká nezaměstnanost. „Všichni chápou, že teď bude šetřit i stát. Čeká nás hodně bolestivých reforem, a to není dobrá zpráva pro maloobchod. Maloobchodu bude pomáhat jen málo faktorů. Jedním z nich bude nízká srovnávací základna. Ta ovšem zabrání jen rychlému propadu statistiky, k růstu je třeba více pracovních příležitostí a růst mezd,“ sdělil ČTK Pikora.

Maloobchodníkům by se letos podle Frayera sice nemělo dařit již tak špatně jako loni, ale růstu tržeb se pravděpodobně ještě nedočkají. „Negativní dopad do spotřeby domácností by měla přinést i nutná fiskální restrikce,“ uvedl Frayer, který letošní meziroční pokles maloobchodních tržeb odhadl na jedno procento. Loni tržby obchodníků klesly o 4,4 procenta. Meziroční pokles maloobchodních tržeb o jedno procento letos odhaduje také Horská. Pikora míní, že maloobchodní tržby letos v průměru klesnou o půl procenta.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí